Hoofdpijndossiers leges

AMSTERDAM - De stadsdelen werken al ruim een jaar aan uniformering van de leges, maar de resultaten zijn nog niet zichtbaar - in ieder geval niet in het gisteren gepubliceerde rapport van de Vereniging Eigen Huis (VEH) over deze materie.
Amsterdamse stadsdelen doken op in de top tien van duurste gemeenten en van gemeenten waar de tarieven het snelst stijgen.

Paul Slettenhaar, stadsdeelbestuurder in Zuideramstel (VVD), voelt zich in verlegenheid gebracht. "We zijn er juist heel druk mee bezig."

Hij leidt sinds het vertrek van zijn collega Hans Weevers als stadsdeelvoorzitter in Oud-West de werkgroep die probeert de gemeentelijke leges te uniformeren en te verlagen.

Slettenhaar kreeg als plaatsvervangend voorzitter van de werkgroep de leiding in de schoot geworpen, doet zijn best, maar wijst op de stroperigheid van de besluitvorming. "We moeten nu eenmaal met alle stadsdelen meekrijgen. Alle deelraden moeten stuk voor stuk akkoord gaan."

Amsterdam werd door VEH landelijk aan de schandpaal genageld. De leges zijn te hoog en de verschillen tussen de stadsdelen zijn gigantisch.

In Oost-Watergraafsmeer betalen de bewoners voor een bouwaanvraag vijfhonderd procent meer dan stadgenoten een paar kilometer verderop in De Baarsjes. Het stadsdeel scoort op de diverse tarievenlijsten landelijk binnen de top tien.

Bos en Lommer, Geuzenveld en Oud-West - het stadsdeel dat de eerste voorzitter van de werkgroep leverde - hebben de tarieven dit jaar eerst nog fors, boven het landelijk gemiddelde, verhoogd. Bos en Lommer kwam met een vermeerdering van 32 procent, zeg maar een derde dus.

Oost-Watergraafsmeer ligt bovendien dwars. Het stadsdeel is volgens Slettenhaar weliswaar formeel akkoord met de plannen van zijn werkgroep om de tarieven te verlagen, maar heeft tegelijkertijd die plannen geamendeerd.

Dat amendement komt er op neer dat het stadsdeel wil meewerken aan harmonisatie zolang de tarieven in Oost-Watergraafsmeer maar niet omlaag gaan. De deelraad behandelt het gevoelige amendement in september.

Daarmee worden de goede voornemens van andere stadsdelen en de werkgroep voorlopig geblokkeerd.

Slettenhaar: "Ik begrijp het wel. Onze plannen kosten het stadsdeel geld. Dat doet zeer. Maar het moet. We hebben juist afgesproken dat we in 2009 de tarieven gaan veranderen en harmoniseren - en kostendekkend maken."

"Dat is ook ons probleem met het onderzoek van VEH," verzucht hij. "Wij worden aangevallen, terwijl we juist bezig zijn om het probleem op te lossen."(TON DAMEN)

Paul Slettenhaar over de uniformering van de leges:
Paul Slettenhaar over de uniformering van de leges: "We zijn er juist heel druk mee bezig."
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden