Plus

Hoofdpijndossier We Are Here in 7 vragen

Donderdag dient een kort geding over de kraakactie van uitgeprocedeerde asielzoekers in de Rudolf Dieselstraat in Oost. Een Amsterdams hoofdpijndossier in zeven vragen.

Ruben Koops
Het Openbaar Ministerie heeft beslist dat de kraak van de woningen in de Rudolf Dieselstraat binnen acht weken moet worden beëindigd. Beeld anp
Het Openbaar Ministerie heeft beslist dat de kraak van de woningen in de Rudolf Dieselstraat binnen acht weken moet worden beëindigd.Beeld anp

1. Waarom worden er nog steeds ­woningen gekraakt door uitgeprocedeerde asielzoekers?

Actiegroep We Are Here begon in 2012 met een tentenkamp en kraakte daarna leegstaande gebouwen. Sindsdien heeft de groep zich op zeker 30 locaties in de stad toegang verschaft tot leegstaand vastgoed. Er zijn inmiddels verschillende afsplitsingen van We Are Here actief.

Zondag nog kraakte de vrouwengroep een leegstaande winkel in de Dapperbuurt. We Are Here-deelnemers kraken omdat ze anders overdag dakloos zijn.

Tegelijkertijd fungeert de actie als een langdurige demonstratie voor een permanente oplossing: gemeentelijke 24 uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

2. Waarom was de kraak in de Rudolf Dieselstraat zo controversieel?

Het ging om schaarse huurwoningen, midden in een woonwijk. En de verkiezingen zijn net geweest.

Rechtse partijen die kritisch zijn op We Are Here, zoals Forum voor Democratie, hebben zetels gewonnen en vallen de groep hard aan.

Ook oppositiepartij VVD ageert weer tegen We Are Here. De afgelopen acht jaar zat de VVD in het stadsbestuur en moest het dus genuanceerder zijn over de kwestie.

Khalid Jone van We Are Here tijdens een persconferentie Beeld anp
Khalid Jone van We Are Here tijdens een persconferentieBeeld anp

3. Uitgeprocedeerden krijgen toch al opvang van de gemeente?

Dat is de bed-bad-broodregeling. Uitgeprocedeerden zijn tussen 16.00 en 9.00 uur welkom op twee locaties. Leden van We Are Here maken daar geen gebruik van.

Bovendien stimuleert de BBB-opvang uitgeprocedeerden na te denken over terugkeer naar hun land van herkomst. We Are Here betoogt juist dat zij niet terug kunnen of dat er nog procedures lopen.

4. Buigt de gemeente onder druk van We Are Here?

Ja. Een meerderheid in de raad wil dat Amsterdam 24 uursopvang gaat bieden, zoals Groningen en Utrecht. De verwachting is dat GroenLinks, D66, PvdA en SP, die nu onderhandelen over een coalitieakkoord, zo'n woonvoorziening zullen openen.

Wijlen burgemeester Van der Laan was hier fel tegen wegens de aanzuigende werking. Ook waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen is er niet happig op. Hij wijt het probleem aan Den Haag, omdat de asielwetgeving niet sluitend is.

5. Werkt Den Haag aan een oplossing?

Ja. In het regeerakkoord staat dat er acht landelijk opvanglocaties moeten komen, als alternatief voor de gemeentelijke BBB-opvang. Hier kunnen uitgeprocedeerden twee weken 24 uursopvang krijgen.

In de praktijk kan dit maatwerk betekenen voor de harde kern van 1400 tot 1600 immigranten voor wie terugkeer onmogelijk is. Die zullen via de nieuwe opvang meestal een verblijfsvergunning krijgen. Als terugkeer wel mogelijk is, wordt de immigrant in kwestie geholpen met de terugreis.

6. Zal het kraken dan stoppen?

Vermoedelijk wel. Want als het regeer­akkoord op dit punt in daden wordt omgezet, is er duidelijkheid over de status van uitgeprocedeerden. Wie dan verneemt dat terugkeer mogelijk is, zal niet opnieuw de confron­tatie zoeken. Want dan wordt die immigrant opgepakt en ­uitgezet.

7. Waarom gaat We Are Here donderdag naar de rechter?

Omdat het Openbaar Ministerie heeft beslist dat de kraak van de woningen in de Rudolf Dieselstraat binnen acht weken moet worden beëindigd. Als de kortgedingrechter het bezwaar van We Are Here verwerpt, kan het OM daarna beginnen met de ontruiming. De termijn hoeft niet afgewacht te worden.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden