'Hoofdkantoor Thyssenkrupp Tata Steel wordt niet omvangrijk'

Het fusiebedrijf van de staalgiganten Tata Steel en Thyssenkrupp krijgt geen omvangrijk hoofdkantoor.

Beeld van Tata Steel.Beeld anp

Dat is wat Tata Steel nu al kan zeggen over het gezamenlijke hoofdkwartier dat de fusiepartners rond Amsterdam willen openen.

Dat kantoor krijgt 'geen enorme grootte', volgens topman Hans Fischer van Tata Steel Europa. "Dat is in onze business ook niet gebruikelijk."

Over de precieze locatie en grootte is nog niets bekend. Wel verzekert Fischer dat de daadwerkelijke leiding van de uiteindelijke samensmelting van de Europese staalactiviteiten van Tata Steel en het Duitse Thyssenkrupp rondom Amsterdam wordt ondergebracht. "Zeker niet een handvol mensen."

Henk Kamp
Thyssenkrupp hield het woensdagmorgen nog op een 'lean holding company' - een slank moederbedrijf.

Thyssenkrupp en Tata Steel kiezen voor deze regio vanwege de goede verbindingen naar de hele wereld vanaf Schiphol. Ook fiscale overwegingen, het gunstige Nederlandse belastingklimaat, hebben een rol gespeeld.

Verder huldigt Tata Steel minister van Economische Zaken Henk Kamp en zijn lobbywerk bij het Indiase moederbedrijf van Tata Steel.

Theo Henrar, directeur van Tata Steel Nederland, onderstreept dat Kamp onlangs op weg naar een werkbezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland nog speciaal een tussenstop plande in Mumbai om het Nederlandse vestigingsklimaat onder de aandacht te brengen.

Tata Steel heeft goede hoop dat het verlies aan arbeidsplaatsen als gevolg van de fusie in IJmuiden niet tot gedwongen ontslagen leidt. Via natuurlijk verloop van het relatief oude personeelsbestand denkt Tata Steel al een heel eind te komen.

Om die reden bestaan daar ook al veel regelingen, anticiperend op digitalisering en automatisering van de productie.

Tot 4000 banen
Toen woensdagmorgen bekend werd dat beide staalgiganten hun samensmelting doorzetten werd hardop gesproken over het verlies van tot vierduizend arbeidsplaatsen op het totaal van 48.000 arbeidsplaatsen die Thyssenkrupp en Tata Steel samen hebben in Europa. Het is nog niet duidelijk waar arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Behalve om kantoorbanen die overbodig worden doordat afdelingen op het gebied van inkoop en logistiek worden samengevoegd, zou het daarbij voor een deel ook kunnen gaan om banen bij bedrijfsonderdelen die afgestoten worden, volgens Tata Steel.

Tata Steel benadrukte verder het belang van de researchafdeling van 350 mensen bij het vroegere Hoogovens in IJmuiden. "IJmuiden blijft een heel sterke R&D-plek voor de combinatie. Die kan ook nog uitgebreid worden," aldus Fischer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden