Hoofdkantoor Fedex naar Hoofddorp na overname TNT

Koeriersgigant Fedex verhuist zijn Europese hoofdkantoor van Brussel naar Hoofddorp, waar nu het hoofdkantoor van TNT is gevestigd. Woensdag liet Fedex weten dat de overname van de Nederlandse koeriersgigant definitief is.

Herman Stil
Werkzaamheden in een van de magazijnen van TNT Express Beeld anp
Werkzaamheden in een van de magazijnen van TNT ExpressBeeld anp

Fedex maakte vorig jaar bekend een bod op TNT, de voormalige koerierstak van TNT Post, te zullen doen. Inmiddels is ruim 90 procent van de aandelen door beleggers aangemeld.

Met de overname is een bedrag van 4,4 miljard euro gemoeid. Fedex wil met de aankoop vooral het uitgebreide vrachtnetwerk van TNT in Europa, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië verwerven.

Integratieproces
Op het gebied van koeriersdiensten over de weg is het Nederlandse bedrijf in Europa marktleider. Tezamen hebben de bedrijven 396.000 medewerkers en verwerken ze 12,5 miljoen pakketten per dag met 130.000 vrachtwagens en 657 vliegtuigen.

De twee starten direct hun integratieproces. Vooral buiten Europa is de overlap van beide bedrijven groot. Naar verwachting worden de TNT-activiteiten in de rest van de wereld gesaneerd.

Topman Tex Gunning van TNT stapt per direct op. "Deze overname is voor iedereen het beste," aldus Gunning woensdagochtend. "Het is geen fusie, maar echt het samengaan van twee bedrijven." Gunning, afkomstig van Akzo Nobel, wordt opgevolgd door David Binks, de topman van Fedex Europa.

Hoofdkantoor
Met de overname krijgt Nederland het Europese hoofdkantoor van Fedex, dat verhuist van Brussel naar het huidige TNT-kantoor in Hoofddorp. Naast Europa zullen ook India, het Midden-Oosten en Afrika vanuit Hoofddorp worden geleid.

Over de gevolgen voor de werkgelegenheid houdt Fedex zich op de vlakte.

"We hebben een plan voor de integratie opgesteld, met inbreng van beide kanten," zegt Binks. "We willen deze activiteiten laten groeien in een groeiende markt. De Europese expressmarkt is nu 53 miljard euro waard, waarbij vervoer voor webwinkels jaarlijks 15 procent groeit. We willen daarvan graag een aanzienlijk deel op ons nemen."

Iconische merken
"We zien daarbij juist meer mogelijkheden voor werknemers. We zullen daarbij significante reducties van arbeidsplaatsen vermijden. De integratie zal tijd kosten, maar het is belangrijk dat we daarvoor de tijd nemen en deze met absolute precisie uitvoeren."

"De luchtvaartbases van Fedex in Keulen en Parijs en die van TNT in Luik zullen naast elkaar blijven bestaan," aldus Binks bij de presentatie van de plannen. "Luik zal daarbij de hub worden voor de Europese markt."

Zowel de merken Fedex als TNT blijven vooralsnog naast elkaar bestaan. "Het zijn twee iconische merken die we beide zullen blijven gebruiken, maar we brengen ze wel dichterbij elkaar."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden