Hoofdcommissaris politie: 'We hebben de grens bereikt'

Volgens hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg moeten te veel Amsterdamse politiezaken noodgedwongen blijven liggen door drukte bij het Amsterdamse politiekorps.

Hoofdcommissaris Pieter-Jan Aalbersberg, burgermeester Eberhard van der Laan en hoofdofficier van justitie Theo Hofstee tijdens de toelichting over de Amsterdamse veiligheidscijfers 2016. Beeld anp
Hoofdcommissaris Pieter-Jan Aalbersberg, burgermeester Eberhard van der Laan en hoofdofficier van justitie Theo Hofstee tijdens de toelichting over de Amsterdamse veiligheidscijfers 2016.Beeld anp

Dat zegt Aalbersberg vrijdag in een interview met NRC.

Door toerisme, liquidaties en grote Amsterdamse evenementen moet de politie noodgedwongen prioriteiten stellen. Zo wordt er bijvoorbeeld minder gecontroleerd op fietsverlichting, of kan een aangifte van een inbraak niet worden behandeld vanwege onderbezetting. "Soms moeten we zelfs aangiften laten liggen waarbij ook een vermoedelijke dader in beeld is," zegt Aalbersberg. "Wij hebben de grens bereikt."

Belwinkels
De politie kan vooral veel te weinig aandacht geven aan de Amsterdamse drugsproblematiek, en de vele kleine criminele organisaties die daarin een rol spelen. "De ondermijning van nu komt niet van enkele grote organisaties die op een paar grote plekken hun geld beleggen, het is meer divers en meer verspreid."

Aalbersberg: "Je ziet het aan de 'kleuren' van winkels. Ineens duiken heel veel winkels in dezelfde branche op. Belwinkels. Kunnen die de hoge huren echt opbrengen met hun omzet? En dan hebben we het niet alleen meer over de Wallen, maar over de hele stad. De De Clercqstraat in West, de Javastraat in Oost, de Van Woustraat in Zuid."

Sinds december lopen er al 140 extra handhavers rond in de binnenstad, om criminaliteit, overlast en verloedering te lijf te gaan. Dat team, dat opereert vanuit politiebureau Nieuwmarkt, richt zich vooral op nepdrugsdealers, zakkenrollers, straatroven, afval- en verkeersoverlast. Die capaciteit gaat echter ten koste van de andere stadsdelen.

Te weinig aangiften van discriminatie
In februari zei de commissaris al dat het huidige politieapparaat, dat sinds 2011 grofweg uit 5000 politiemensen bestaat, verzuipt. "Dit apparaat is gebouwd op de 800.000 inwoners die Amsterdam rijk is, terwijl het er inmiddels dagelijks bijna 1,5 miljoen zijn," zei Aalbersberg toen. Zijn korps zou er minimaal 500 agenten bij moeten hebben, maar of die er komen, is nog niet zeker.

Eerder zei Aalbersberg al dat hij wil dat de helft van de nieuwe aanwas uit agenten met een migrantenachtergrond moet bestaan, omdat de politie volgens hem te weinig aangiften van discriminatie krijgt. In NRC legt hij uit: "Als mensen geen aangifte doen omdat ze de politie daar onvoldoende mee vertrouwen, dan is dat ontwrichtend. Dat is brandstof voor tweespalt."

Lees ook 'Minder handhaving? Het lijkt hier nu al het Wilde Westen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden