PlusInterview

Hoofdcommissaris laat politie nu vooral waarschuwen, maar zet zich schrap voor straks

Hoofdcommissaris Frank Paauw, chef van de Amsterdamse politie.Beeld ANP

De Amsterdamse politie heeft de eerste weken coronacrisis achter de rug. De criminaliteit is fors gedaald, maar de spanning zal toenemen, verwacht hoofdcommissaris Frank Paauw. Nu waarschuwen zijn mensen nog vooral, terwijl het korps zich schrap zet voor de langere termijn.

Hoe gaat het met Amsterdam, vanuit uw politieperspectief?

“Ik dacht wel het nodige te hebben meegemaakt, maar voor ons allemaal is dit nieuw. Over de handhaving zijn wij vooralsnog niet ontevreden. Aan de sluitingen of beperkingen van markten, Cruyff Courts (sportveldjes) en openbare fitnessapparaten moeten mensen wennen, maar het is ook een kwestie van goed uitleggen. Dan doen de meesten wel mee.”

“Op plekken waar veel jongeren zijn die zich onkwetsbaar voelen en vinden dat de maatregelen voor hen niet gelden, nemen vooral de wijkagenten de tijd uit te leggen dat ze, als ze het niet voor zichzelf doen, voorzichtig moeten zijn met het oog op hun kwetsbare opa’s en oma’s of hun ouders. Dat dringt vaak wel door.”

Hoezeer is het politiewerk in de afgelopen weken veranderd?

“De criminaliteit waarvan aangifte wordt gedaan, is sterk afgenomen. Straatroven en overvallen zijn er 50 procent minder; inbraken 40 procent minder; ongevallen 30 procent minder, want er is weinig verkeer. De aanvoer van arrestanten is heel fors afgenomen.”

“Daarentegen lijkt de overlast toe te nemen en maken we ons nadrukkelijk zorgen om een toename van huiselijk geweld nu zo veel mensen thuiszitten, al zien we die nog niet.”

U bent gewend om achter criminelen aan te zitten, maar moet nu veel vaker op slordige burgers af. Hoe ervaren uw agenten dat?

“We vangen nog steeds boeven en de recherche heeft nog genoeg zaken liggen, daar zitten ze ook niet met de voeten omhoog. Ondertussen is onze aanwezigheid op straat hoognodig. Daar steken we veel tijd in.”

“We waarschuwen in dit stadium vooral. Iedereen moet wennen. We hebben pas een handvol coronagerelateerde boetes uitgeschreven. Het bonnen schrijven zal op enig moment toenemen, want wie niet horen wil moet voelen, maar we proberen mensen er vooral van te overtuigen dat we met een gezamenlijk probleem zitten.”

Hoe verloopt de samenwerking met de handhavers?

“Goed. De boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) zijn in principe de eersten die handhaven. Wij assisteren waar nodig, al pakken we natuurlijk zelf de zaken op waartegen we aanlopen. De boa’s hebben vanaf nu extra bevoegdheden, waardoor iedereen overal mag optreden.”

Waar social distancing de opdracht is en we 1,5 meter afstand moeten houden, is dat in uw werk ondoenlijk. Agenten moeten mensen aanhouden. Hoe gaat u daar mee om?

“Het aanspreken kan van wat meer afstand. In de bureau’s hangen schermen zodat mensen ons veilig kunnen spreken. Maar inderdaad, als we moeten optreden, stappen we letterlijk naar voren en is er fysiek contact. Dat kan intensief zijn. We proberen ons goed te ontsmetten – net zoals andere beroepsgroepen moeten trouwens.”

“Voor mensen die spugen of hoesten en dreigen met corona, zijn we beducht. Iedereen is alert om niet in de baan van spuug te komen. Normaal zou zoiets ‘feitelijke belediging’ zijn, een licht vergrijp, maar nu leggen rechters zulke dreigers via snelrecht 8 tot 10 weken gevangenisstraf op.”

Is er onrust in het korps om wat wellicht komt?

“Mensen zijn bezorgd, zoals iedereen. Leidinggevenden besteden veel tijd aan het moreel van de troepen, die zo goed mogelijk worden toegerust en ingelicht.”

Zijn alle verloven ingetrokken?

“Nee, juist niet. Mensen die verlof hadden, hebben dat laten lopen omdat ze weinig zin hebben met 7 graden in de achtertuin te zitten of binnen te blijven. Het ziekteverzuim is iets gestegen, maar verre van dramatisch.”

Loopt u in de stad tegen veel mensen aan die gewoon niet begrijpen wat er aan de hand is?

“Over het algemeen zijn mensen zich bewust van corona en de vreselijke gevolgen. Zelfs mensen die de Nederlandse media niet volgen, krijgen het mee via de zenders uit hun moederland. De gemeente stuurt de informatie in tien talen, geloof ik, daar zit veel werk in.”

Hoe wisselend is het beeld in de stad?

“Tja, de verschillen zijn soms groot. We maken ons zorgen om de wijken waar grote gezinnen in kleine huizen wonen en waar per definitie meer jeugdoverlast is. Wat nou als het volgende week wél 20 graden is… Daar prepareren we ons voor, net zoals voor het oplopen van de spanning. We zijn goed twee weken bezig in het nieuwe regime. Nu focussen we ons op wat komen gaat. Hoelang gaat dit duren? Ik heb geen glazen bol, maar ik denk: nog wel even.”

Als het virus straks is gedimd, is het natuurlijk niet voorbij…

“Nee. Al die evenementen die nu zijn afgelast, kunnen niet zomaar in de nazomer even worden ingehaald, bijvoorbeeld. We moeten kijken wat definitief wel of geen groen licht krijgt – denk aan de Pride, aan Sail – en welke van de afgelaste evenementen misschien volgend jaar kunnen doorgaan. Dat wordt een hele puzzel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden