Honkbalclub TIW Survivors kan toch niet verkassen

De geplande verhuizing van honk- en softbalvereniging TIW Survivors uit Diemen naar sportpark Middenmeer in Oost gaat voorlopig niet door.

Beeld ANP

Diemen heeft hiertoe besloten na onderzoek van honk- en softbalbalbond KNBSB. Hieruit blijkt dat het gecombineerde honk- en softbalveld van OVVO op sportpark Middenmeer in Oost niet voldoende capaciteit heeft om alle teams van beide verenigingen hun wedstrijden te laten spelen.

"Het is bizar zoals het de afgelopen maanden gegaan is," zegt voorzitter Gregor Rossen van TIW Survivors. "We zijn al jaren in gesprek met de gemeente over een nieuwe locatie. Begin november kregen we de toezegging dat we in 2019 nog mochten blijven. Op 4 december moesten we toch weer weg en op 2 januari mogen we weer blijven."

Veel ruimte
Al jaren staat de honkbalvereniging uit Diemen op de nominatie om te verhuizen. Honkbalvelden nemen veel ruimte in en leggen daarmee een groot beslag op het sportpark. Op de plaats van de honkbalvelden moet een extra veld komen voor voetbalclub SV Diemen en twee hockeyvelden voor HC Diemen. Amsterdam heeft hierdoor ook belang bij de verplaatsing van TIW Survivors; bij hockeyvereniging Athena in Oost is een lange wachtlijst voor aspirant-leden en dat probleem kan hiermee verholpen worden.

Ondanks deze druk liet Amsterdam weten geen overhaaste beslissing te willen nemen. Het wilde de uitkomst van het onderzoek van de KNBSB naar de capaciteit op Middenmeer afwachten. Ook heerste er twijfel of er wel genoeg tijd was om de samensmelting van TIW Survivors met OVVO goed te laten verlopen.

Toch liet Diemen op 4 december per e-mail aan TIW Survivors weten dat in grote hoofdlijnen overeenstemming was bereikt met Amsterdam en dat de verhuizing zou doorgaan. Twee dagen later volgde al de uitkomst van het onderzoek van de KNBSB, die niet positief was over de plannen.

Persbericht
Gesterkt door de resultaten van het onderzoek ging TIW Survivors weer het gesprek aan met Diemen, maar de gemeente bleef stellig. Er volgde op 20 december zelfs een persbericht waarin alle plannen bekend werden gemaakt. Nog geen twee weken later stelde Diemen de verhuizing toch uit.

"Diemen heeft inmiddels kennisgenomen van het onderzoek van de KNBSB waaruit blijkt dat er onvoldoende ruimte is op Middenmeer," laat Diemen via een woordvoerder weten. "Diemen wil natuurlijk wel dat de verhuizing van TIW Survivors soepel verloopt. Daarom willen wij aanbieden dat de club komend seizoen nog in Diemen blijft spelen."

Rossen hoopt na 2019 ook in Diemen te kunnen blijven. "Wij zijn al ruim vijftig jaar in de gemeente actief en hebben grote spelers voortgebracht. Uiteraard willen we wel meedenken over een eventuele oplossing."

Honkbal in de stad

Amsterdam telt op dit moment nog zeven honkbalverenigingen: Amsterdam Marshals, Amsterdam North Stars, Amsterdam Pirates, Boekaniers, Diamonds Amsterdam, OVVO en Quick Amsterdam, met samen iets meer dan duizend leden. De honkbalsport heeft het de laatste jaren zwaar in Nederland. Dit zou komen doordat er weinig media-aandacht is. Verscheidene verenigingen zijn daarom een fusie aangegaan of zijn gaan samenwerken. Zo is ook de Amsterdam North Stars tot stand gekomen; het is een samensmelting van de Volewijckers en de Meteoor in Noord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden