Honigmann ontvangt IDFA's Living Legend Award

Documentairemaakster Heddy Honigmann is woensdag op de openingsavond van het internationale documentairefestival IDFA onderscheiden met de Living Legend Award. Honigmann kreeg de oeuvreprijs ter waarde van 5000 euro voorafgaand aan de vertoning van IDFA's openingsfilm Return to Homs in Tuschinski in Amsterdam.

Heddy Honigmann Beeld ANP
Heddy HonigmannBeeld ANP

In de 26-jarige geschiedenis van IDFA is Honigmann de tweede die de prijs kreeg. Ze kreeg hem uit handen van de Amerikaanse documentairemaker Frederick Wiseman die de award in 2009 won. Honigmann geldt als een van de grootste Nederlandse documentairemakers, die nationaal en internationaal furore maakte met onder meer Metaal en Melancholie (1993), O Amor Natural (1996), Het Ondergronds Orkest (1997) en Crazy, waarmee ze in 1999 op IDFA de publieksprijs won. Honigmann mag in 2014 de IDFA Top 10 samenstellen.

Voorzitter Jacob Kohnstamm van het Mediafonds maakte woensdagavond de winnaar bekend van de Mediafondsprijs Documentaire 2013. Xander de Boer ontving deze prijs van 125.000 euro voor de realisering van zijn filmplan Girls Boys & Me. Dit wordt een documentaire over Jo, een 26-jarige transgender die op zoek is naar haar ware identiteit. De komende tijd staat in het teken van de grote beslissing: word ik man of blijf ik vrouw?

In haar openingstoespraak stond festivaldirecteur Ally Derks stil bij de geschiedenis en de verworvenheden van het IDFA Bertha Fund, dat de Syrische documentaire Return to Homs financieel steunde. Derks benadrukte het belang van dit fonds voor de ontwikkeling van onafhankelijke documentaires uit ontwikkelingslanden.

Tot slot maakte Derks bekend dat er een extra award wordt uitgereikt ter nagedachtenis aan de Canadese filmmaker Peter Wintonick, die afgelopen maandag overleed. Wintonick zette zich langdurig in voor het begeleiden van jonge filmmakers. IDFA eert zijn werk en bevlogenheid met een aanmoedigingsprijs voor de beste debuutfilm. De prijs die zijn naam draagt vertegenwoordigt een waarde van 2500 euro.

IDFA duurt tot en met zondag 1 december.

De opening van het internationaal filmfestival IDFA in Pathe Tuschinski in Amsterdam. Beeld anp
De opening van het internationaal filmfestival IDFA in Pathe Tuschinski in Amsterdam.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden