Hongkong geeft burgers geld om economie te stimuleren

Iedere volwassen inwoner van Hongkong krijgt 10.000 lokale dollars (1180 euro). Zo hoopt het bestuur van de door maandenlange protesten en het coronavirus getroffen stad de economie te stimuleren.

Het toerisme in Hongkong, een belangrijke inkomstenbron, is door massademonstaties en het corona-virus hard geraakt. Naast de horeca lijden ook winkels onder de sterk gedaalde toestroom van buitenlanders.Beeld REUTERS

Paul Chan, minister van Financiën in de regering van Hongkong, presenteerde gisteren de nieuwe begroting, die loopt vanaf 1 april. Voor het eerst in vijftien jaar is er een tekort, vooral door de uitkering en door belastingverlagingen voor bedrijven. Ook die moeten de economie stimuleren.

De bedrijvigheid in Hongkong leed al maanden onder de protesten van met name jongeren, die zich verzetten tegen de toenemende invloed van de communistische regering van ­China. Van vreedzame massademonstraties liep het protest geleidelijk uit op gewelddadige confrontaties met de politie. Sinds begin dit jaar zijn daar de zorgen over het nieuwe corona­virus bijgekomen.

Het toerisme, een belangrijke inkomstenbron voor Hongkong, is door deze ontwikkelingen hard geraakt. Naast de horeca lijden ook winkels onder de sterk gedaalde toestroom van buitenlanders.

“De sociale incidenten in de afgelopen maanden en de epidemie van het nieuwe coronavirus hebben de economie van Hongkong een flinke klap uitgedeeld,” zei minister Chan bij de presentatie. Daarom zijn volgens hem stimulerende maatregelen geboden. Hongkong heeft flinke financiële reserves en dus hoeft een tekort geen probleem te zijn.

Critici zien het extra geld als een doorzichtige manier om de ontevreden inwoners wat milder te stemmen. Het bestuur van de stad onder leiding van Carrie Lam is zeer impopulair, vooral vanwege de harde aanpak van de prodemocratische protesten. Tijdens de grootste demonstraties gingen vorig jaar bijna 2 miljoen mensen de straat op, in een stad met 7,5 miljoen inwoners.

Het bestuur in Macau, een naburige stad met een speciale status binnen China, deelt eveneens geld uit aan de inwoners. Ook Singapore, dat hard getroffen is door het virus, neemt stimulerende maatregelen.

Economen betwijfelen of het helpt. Het extra geld is eenmalig en het is maar de vraag of het ook in de eigen stad wordt uitgegeven. Eerdere ervaringen met extraatjes in Hongkong hebben geleerd dat mensen het geld achter de hand houden als ze het niet direct nodig hebben. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden