'Hongerstakers in isolatie gezet om protest te breken'

De asielzoekers die sinds vorige week in detentiecentrum Schiphol in hongerstaking waren, zijn onder zware druk gezet door het detentiecentrum in een poging de hongerstaking te breken. Dat meldt de organisatie Deportatieverzet op haar website. Het ministerie van Justitie ontkent de aantijgingen.

Sanne Riepema
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de vluchteling zijn de hongerstakers 's nachts in de isoleercel opgesloten, met slechts een matras op de grond en een draaiende camera. Ze moesten hun kleren uitdoen en een papieren scheurhemd aan.

Dergelijke praktijken zijn sinds 2010 niet meer toegestaan, zei advocaat Frans Willem Baars tegen Radio 1. Hij won drie jaar geleden een zaak tegen het in isolatie plaatsen van hongerstakers. In 2010 werden hongerstakers van hetzelfde detentiecentrum ook in de isoleercel gezet. Dat was toen niet vanwege medische redenen zoals het detentiecentrum beweerde, maar als 'pressie- en chantagemiddel', zei Baars.

Lafaards
Volgens Deportatieverzet zijn de medewerkers van het detentiecentrum flink over de schreef gegaan. Zo zouden ze hebben gedreigd met onmiddellijke uitzetting, terwijl dit juridisch niet mogelijk is. Daarna zijn de hongerstakers opgesplitst zodat zij geen contact meer met elkaar houden.

Een bewaker zou tegen de hongerstakers hebben gezegd: 'Jullie zijn lafaards. Eén dagje in de isoleercel en jullie eten wel weer.' Een manager van de gevangenis heeft op dreigende toon laten weten dat ze 'heel goed moesten nadenken' over wat ze deden.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie liet aan persbureau ANP weten dat het ministerie 'zich totaal niet in herkent' in de berichtgeving van Deportatieverzet. Volgens hem komt er, als mensen in hongerstaking gaan, een protocol op gang met medische zorg en gesprekken. Mensen zouden niet onder druk zijn gezet.

Druk
Een deel van de hongerstakers zou onder 'de druk' gezwicht zijn, maar vanavond meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie dat er weer tien asielzoekers in hongerstaking zijn. Eerder op de dag werd juist bekendgemaakt dat er slecht twee mensen nog in hongerstaking waren en dat de rest weer was gaan eten.

Vorige week weigerden in totaal 19 mensen in het detentiecentrum om te eten, omdat zij het oneens zijn met hun opsluiting. Eén hongerstaker is op aanraden van artsen overgebracht naar het Justitieel Medisch Centrum in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden