Hongerprotest in Havenstraat tegen slepende asielprocedure

Asielzoekers in de noodopvang in de Havenstraat zijn al bijna een week in hongerstaking en slapen buiten. Enkelen zijn al uitgeput afgevoerd naar het ziekenhuis.

De groep woont nu in een klein kamp voor de ingang van de noodopvang Beeld Jean-Pierre Jans
De groep woont nu in een klein kamp voor de ingang van de noodopvangBeeld Jean-Pierre Jans

Met plastic zeilen, matrassen en paardendekens is buiten de ingang van de noodopvang in de Havenstraat een klein kamp gebouwd. De bewoners leven op een dieet van frisdrank, water en peuken. Omdat ze geen geld meer hebben, gebruiken sommigen de thee die in hun rantsoen zit om sigaretten te rollen.

De mannen zouden maar een paar dagen in de Havenstraat blijven voordat de asielprocedure zou kunnen beginnen. Zo langzamerhand zit een deel van de honderd bewoners al meer dan een halfjaar vast in de voormalige gevangenis in Zuid. Ze zijn het wachten zat en willen duidelijkheid. Daarom zijn ze in hongerstaking gegaan en slapen ze uit protest buiten. "We zullen alles wat legaal is inzetten, totdat de IND laat weten wanneer we verder mogen," zegt Wasim (24).

Het protest begon een week geleden, toen nog met zeventig van de honderd Havenstraatbewoners. Een deel van de ouderen is na een paar dagen weer naar binnen gegaan, omdat het te koud was. Nu zijn er nog ongeveer veertig mannen.

Zorg
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een standaard protocol bij hongerstaking: ze regelen medische zorg en begeleiding. Een COA-medewerker zou de hongerende groep echter ook verteld hebben dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nooit zal toegeven aan het protest. Toch geven de mannen niet op. "Politici kunnen beïnvloed worden als ze weten wat hier aan de hand is; zij kunnen ervoor zorgen dat er iets gebeurt," meent Wasim.

Zonder eten is de groep langzaam aan het verzwakken. Zondag zijn een paar mannen flauwgevallen en naar het ziekenhuis gebracht. Herhaaldelijk hebben doktoren verteld dat ze moeten eten. Toch luistert de groep overgebleven hongerstakers niet. Nasar (28) merkt dat hij meer moet slapen en soms duizelig is. "Maar ik heb gelezen dat je het alleen op fruitsap lang kan volhouden, zolang als nodig is tot het IND ons een einddatum belooft."

In gebreke
Daarnaast is de groep Syriërs, Irakezen en Eritreeërs een rechtsprocedure begonnen en via Vluchtelingenwerk in contact gebracht met advocaat Martijn Spapens. In februari werd duidelijk dat de IND de asielprocedure tot vijftien maanden kan laten duren, terwijl was beloofd dat het niet langer zou zijn dan zes maanden.

Ook zou iedere asielzoeker over het nieuwe beleid een brief hebben moeten ontvangen, maar dat is niet gebeurd. In de Havenstraat zijn maar een paar mannen over de verlenging ingelicht. "Daarom willen we de IND voor iedere asielzoeker die langer dan zes maanden in de procedure zit, in gebreke stellen," zegt Spapens. Op die manier proberen ze druk op de procedure te zetten.

De gemeente laat weten dat de locatie tot eind augustus gebruikt mag worden door het COA. Vrijwilliger Jurriaan Momberg, die vanaf het begin betrokken was bij de opvang aan de Havenstraat, hoopt niet dat het voor de groep zo lang zal duren. "Ze moeten door. Je merkt dat er niets meer gebeurt hier. Ze zijn het wachten zat. En het COA wil deze week nog eens 120 nieuwe asielzoekers bij de huidige stakende groep in de Havenstraat plaatsen. Dat gaat interessant worden."

Asielprocedure al starten in noodopvang

GroenLinks en SP willen dat de IND al in de Amsterdamse noodopvang aan de slag gaat met de asielprocedure van de vluchtelingen. De partijen dienen hiervoor woensdag een voorstel in tijdens de raadsvergadering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden