Hongarije zet omstreden wijziging grondwet door

Ondanks waarschuwingen van Europese leiders wil de Hongaarse regerende centrum-rechtse Fidesz-partij maandag in het parlement een zeer omstreden grondwetswijziging aannemen. Volgens critici druist dit in tegen democratische rechten en afgelopen weekend protesteerden in Boedapest nog duizenden mensen tegen de veranderingen.

Protest tegen wijziging van de grondwetBeeld reuters

Critici zien de veranderingen als weer een reeks zetten van de regeringspartij om haar positie in openbare instellingen te verstevigen. De wijzigingen halen een streep door een aantal beslissingen van het Constitutioneel Hof voor de nieuwe grondwet in werking trad in 2012. Verder creëren ze ruimte voor beperkende regels in het hoger onderwijs, bij de kieswet en het familierecht.

Europese leiders waarschuwden Hongarije dat de grondwetswijziging strijdig kan zijn met Europese regels. Ook de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, uitte recentelijk nog zijn zorgen over de Hongaarse democratie. Hij benadrukte dat de principes van de rechtsstaat en de grondrechten moeten worden nageleefd.

Burgergroepen willen maandag in Boedapest opnieuw demonstreren om president Janos Ader te bewegen zijn veto uit te spreken. Vicevoorzitter Gergely Gulyas van de Fidesz-partij zei echter geen enkele reden te zien om de stemming uit te stellen ondanks 'binnenlandse en internationale beroering'.

Nieuw mechanisme
Afgelopen week pleitte een aantal EU-landen nog voor ruimere mogelijkheden om lidstaten eerder te kunnen aanspreken op schendingen van de rechtsstaat. Lidstaten van de Europese Unie die zich niet aan fundamentele waarden van de EU houden, moeten in het uiterste geval tijdelijk geen EU-financiering ontvangen. Het gaat om waarden als mensenrechten, democratie en de rechtsstaat.

Een nieuw 'mechanisme' moet ervoor zorgen dat de EU eerder en effectiever kan ingrijpen als een eigen lidstaat deze zaken niet op orde heeft, schreven Nederland, Duitsland, Denemarken en Finland in een brief aan voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden