Honderdste groep nul in Rotterdam van start

Op basisschool de Kameleon in Rotterdam is de 100ste groep nul van start gegaan. Doel van deze groep voor peuters van 2,5 tot 4 jaar is om taal- en ontwikkelingsachterstanden weg te werken.

Kinderen van groep nul van de Dr. J. Woltjerschool in Rotterdam, die vorig jaar al is begonnen met deze leeftijdgroep. Beeld ANP
Kinderen van groep nul van de Dr. J. Woltjerschool in Rotterdam, die vorig jaar al is begonnen met deze leeftijdgroep.Beeld ANP

Onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) is blij met de 100ste groep. Deze groep begon een jaar geleden bij 30 basisscholen. In 2014 moeten alle basisscholen in de Maasstad deze peutergroep in huis hebben. Dat zijn er dan 200. Met gemiddeld 15 leerlingen in een groep zouden in totaal 3000 kinderen van dit initiatief gebruikmaken.

'We willen dat kinderen met een vliegende start aan de basisschool beginnen. Eenmaal opgelopen achterstanden blijken voor leerlingen later lastig in te halen. De basis voor taal- en rekenvaardigheden wordt immers al vroeg gelegd. Hoe eerder kinderen daarmee op een goede manier in aanraking komen hoe groter de kans op een goede schoolloopbaan', aldus De Jonge.

De peuters gaan minimaal 12,5 uur per week, verspreid over vier of vijf dagdelen, naar groep nul. Voor die klas staat in ieder geval één hbo-geschoolde leidster, in plaats van een mbo'er. De onderwijsmethoden van scholen met een groep nul beginnen in die groep en lopen door tot en met groep acht.

Het CDA in de Tweede Kamer wil overal in het land groepen nul. De partij wil dat alle 3-jarigen met een taal- en ontwikkelingsachterstand voor minstens vier dagdelen in de week in een groep nul zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden