Paul de Jonge en Anne Groeneveld demonstreren op de Dam tegen de exploitatie van dieren in onder meer de voedsel-, kleding-, medicijn- en entertainmentindustrie.

Reportage

Honderden veganisten demonstreren op de Dam

Paul de Jonge en Anne Groeneveld demonstreren op de Dam tegen de exploitatie van dieren in onder meer de voedsel-, kleding-, medicijn- en entertainmentindustrie.Beeld Hannah Stöve

Honderden demonstranten protesteren van zaterdag- tot zondagmiddag op de Dam tegen de exploitatie van dieren in onder meer de voedsel-, kleding-, medicijn- en entertainmentindustrie.

De demonstranten vormen op de Dam een groot vierkant, de zogeheten ‘cube of truth’. In zwarte kleding en met witte maskers op hopen ze de aandacht van het publiek te trekken. Velen dragen een laptop of iPad in hun handen, met bijvoorbeeld filmpjes uit de bio-industrie. Zo houden ze het hele plein 24-uur lang bezet. Buiten het vierkant staat een deel van de demonstranten paraat om nieuwsgierige voorbijgangers te informeren.

De demonstratie verloopt in stilte. “De videobeelden van dierenleed die de demonstranten tonen zeggen genoeg,” zegt woordvoerder Désirée Verhoeven van de Nederlandse tak van Anonymous for the Voiceless. AV is een internationale dierenrechtenorganisatie die regelmatig zulke ‘cubes’ houdt in grote steden – onlangs nog in Berlijn. Op de planning staat ook een demonstratie in New York die een hele week zal duren.

Claire Aartsen (54) is samen met haar man speciaal uit Dorset, Groot-Brittannië gekomen om te protesteren met AV. “Ik maak me altijd al hard voor dierenrechten, maar ben pas sinds een jaar veganist. Nu ik zelf weet op welke milieucatastrofe we afstevenen door het inzetten van dieren in de industrie voel ik een grote behoefte anderen dit ook duidelijk te maken. Vandaar dat ik een bordje bij me draag met ‘truth’ erop.”

Aartsen zal zaterdagmiddag met honderden anderen drie uur lang het vierkant vormen om haar punt te maken. “In Dorset heb ik dit ook een paar keer gedaan, maar met een veel kleinere groep: meestal stonden we dan met z’n zessen.”

Claire Aartsen (54) demonstreerde vandaag ook op de Dam met Anonymous for the Voiceless. Beeld Hannah Stöve
Claire Aartsen (54) demonstreerde vandaag ook op de Dam met Anonymous for the Voiceless.Beeld Hannah Stöve

Tijdslots

One Dam Day, zoals het evenement heet, is het eerste landelijke evenement van AV Nederland. De actievoerders zijn verdeeld om in tijdslots van drie uur in het vierkant te gaan staan, al zijn er ook demonstranten bij die de volle 24 uur op de Dam willen bivakkeren.

Paul de Jonge (26) is al zo’n vier jaar veganist, Anne Groeneveld (26) pas een half jaar. “Toen ik de film Cowspiracy zag, kon ik niet meer met een gerust hart kaas en vlees eten, wetende welke impact dat heeft op het milieu,” zegt Groeneveld. Ze staan zaterdag een dubbele shift, dus in totaal zes uur, in de ‘cube’.

De Jonge: “Ik ben ervan overtuigd dat meer mensen veganist zouden moeten zijn. En dit is een goede manier om anderen de kans te geven om informatie aan ons te vragen, zonder ze aan te vallen.”

Van Madame Tussauds tot aan de Nieuwendijk stond een lange rij demonstranten te wachten om zich voor het ‘levende’ vierkant aan te melden.  Beeld Hannah Stöve
Van Madame Tussauds tot aan de Nieuwendijk stond een lange rij demonstranten te wachten om zich voor het ‘levende’ vierkant aan te melden.Beeld Hannah Stöve

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden