Update

Honderden stemmen al in de nacht uitgebracht

Enkele honderden mensen hebben aan het begin van de nacht al hun stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat gebeurde in Den Haag, Tilburg en Haarlemmermeer. Verreweg de meeste stembureaus in Nederland openen om 07.30 uur de deuren. Ongeveer de helft van de stembureaus gaat 1 tot 2 uur eerder open. Op het station in Castricum konden mensen al om 05.00 uur terecht.

'NâchStemmûh' in Den Haag: Bernd Gansebev van de Kraaien brengt op de Grote Markt zijn stem uit. Beeld anp
'NâchStemmûh' in Den Haag: Bernd Gansebev van de Kraaien brengt op de Grote Markt zijn stem uit.Beeld anp

In Den Haag hebben 'enkele honderden' mensen gestemd op de Grote Markt tijdens het 'NâchStemmûh'. De eerste stemmen in de stad werden uitgebracht door enkele speelsters van het vrouwenteam van ADO Den Haag.

In Tilburg, waar een mobiel stembureau is neergezet in het uitgaansgebied, hebben volgens een woordvoerder 89 mensen gestemd. In de gemeente Haarlemmermeer konden kiezers terecht in poppodium Duycker. Daar kwamen zo'n 250 à 300 mensen op af. In deze twee gemeenten trapten de burgemeester af, Peter Noordanus deed dat in Tilburg en Theo Weterings in Haarlemmermeer. Laatstgenoemde bracht de eerst stem uit met drie jongens uit Haarlemmermeer die woensdag hun 18de verjaardag vierden en voor het eerst naar de stembus mochten.

12,5 miljoen stemgerechtigden
Bijna 12,5 miljoen mensen mogen hun stem uitbrengen. Het overgrote deel van de naar schatting 9500 stembureaus is open van 07.30 tot 21.00 uur. Er kan ook worden gestemd in en vlak bij een vijftigtal NS-stations.

De gemeenteraden hebben 9 tot 45 leden. De grootste raden zijn te vinden in gemeenten met meer dan 200.000 inwoners, gemeenten met minder dan 3000 inwoners hebben 9 zetels te verdelen. In totaal gaat het woensdag om 8570 zetels in 380 gemeenten.

'NâchStemmûh' in Den Haag. Beeld anp
'NâchStemmûh' in Den Haag.Beeld anp
Het stembureau in de Amsterdamse Posthoornkerk wordt opgebouwd. Beeld anp
Het stembureau in de Amsterdamse Posthoornkerk wordt opgebouwd.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden