Honderden para's landen op Ginkelse Heide

Ongeveer 600 parachutisten uit binnen- en buitenland springen zaterdag boven de Ginkelse Heide bij Ede uit historische en moderne vliegtuigen. De paradropping is een hoogtepunt tijdens de jaarlijkse herdenkingen van de operatie Market Garden in september 1944.

Zo'n duizend parachutisten uit Nederland, België, Engeland, Canada, Duitsland en Amerika springen boven de Ginkelse Heide met een parachute uit een vliegtuig.De jaarlijkse dropping van parachutisten is onderdeel van de herdenking van De Slag om Arnhem tijdens de Operatie Market Garden. Beeld anp
Zo'n duizend parachutisten uit Nederland, België, Engeland, Canada, Duitsland en Amerika springen boven de Ginkelse Heide met een parachute uit een vliegtuig.De jaarlijkse dropping van parachutisten is onderdeel van de herdenking van De Slag om Arnhem tijdens de Operatie Market Garden.Beeld anp

Op 18 september 1944 landden ruim 1990 geallieerde parachutisten boven dezelfde hei. Zij zouden de grondtroepen gaan bijstaan in de Slag om Arnhem, de strijd om de Rijnbrug. De dropping verliep dramatisch. Honderden militairen werden al in de lucht of direct na hun landing door de Duitsers doodgeschoten.

Zaterdag komen net als in 1944 Hercules-vliegtuigen en Dakota's vanuit het zuiden van Nederland naar de Ginkelse Hei. Rond 11 uur volgt de eerste dropping, die direct wordt gevolgd door een herdenking bij het Airborne-monument op de hei. Tot 14 uur gaan de droppingen boven de hei door. Militaire kapellen zorgen voor muziek, er rijden oude legervoertuigen en er is een verzamelaarsmarkt.

De provinciale weg tussen Ede en Arnhem, de N224, is zaterdag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er rijden pendelbussen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden