Update

Honderden miljoenen kinderen groeien op in de armoede van sloppenwijken

Bijna de helft van de wereldbevolking woont inmiddels in steden en verstedelijkte gebieden. Onder deze groep bevindt zich bijna een miljard kinderen. Dat meldt het Unicef-rapport The State of the World's Children 2012, dat vandaag werd gepubliceerd.

Redactie
Een kind ligt in een geïmproviseerd wiegje in een sloppenwijk in de Indiase stad Jammu. Beeld getty
Een kind ligt in een geïmproviseerd wiegje in een sloppenwijk in de Indiase stad Jammu.Beeld getty

Miljoenen mensen trekken wereldwijd van het platteland naar de stad in de hoop op een beter leven voor zichzelf, maar vooral voor hun kinderen. Waar steden vroeger werden geassocieerd met rijkdom en voorspoed, belanden de 'gelukszoekers' steeds vaker in sloppenwijken en achterstandsbuurten.

De kinderen van deze nieuwe stedelingen behoren volgens het Unicef-rapport tot de armste bewoners ter wereld. Vaker wel dan niet moeten ze het stellen zonder elektriciteit, sanitaire voorzieningen en onderwijs. De kinderen worden ook blootgesteld aan allerlei gevaren, bijvoorbeeld doordat ze wonen op vuilnisbelten, naast spoorwegen of bovenop oliepijpleidingen.

De organisatie van de Verenigde Naties die strijdt voor de rechten van het kind stelt dat een meerderheid van de kinderen in de wereld al binnen enkele jaren in steden woont. Het rapport voorspelt dat in 2020 maar liefst 1,4 miljard mensen wereldwijd bewoners zijn van sloppenwijken.

Volgens cijfers uit The State of the World's Children 2012, hebben kinderen die in stedelijke achterstandswijken leven gelijke en zelfs slechtere overlevingskansen dan hun leeftijdgenootjes op het platteland.

Bescherming

Overheden moeten volgens Unicef beleid ontwikkelen om kinderen onder meer onderwijs te bieden en tevens beter te beschermen tegen misbruik. Wereldwijd zijn volgens Unicef tientallen miljoenen minderjarigen gedwongen actief in de seksindustrie of andere
bedrijfstakken.

In veel landen worden bewoners van sloppenwijken gediscrimineerd en op allerlei manieren benadeeld. Arme families betalen vaak veel meer voor zaken als drinkwater en medische zorg dan burgers met een hoger inkomen.

'Zo kan bijvoorbeeld in een
arme wijk van een stad het drinkwater soms wel vijftig keer duurder zijn dan in rijke wijken. Dat komt doordat de mensen het water
in de sloppenwijken moeten inkopen van particulieren, terwijl de rijke wijken zijn aangesloten op de goedkopere waterleiding en riolering', aldus Unicef.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden