Honderden migranten vermist

Veel migranten proberen in gammele, overvolle boten het Italiaanse eilandje Lampedusa te bereiken, het meest nabije stukje Europa. Foto EPA/Franco Lannino Beeld
Veel migranten proberen in gammele, overvolle boten het Italiaanse eilandje Lampedusa te bereiken, het meest nabije stukje Europa. Foto EPA/Franco Lannino

TRIPOLI - Honderden illegale migranten worden vermist na het kapseizen van hun boten voor de kust van Libië. Op één boot zaten volgens Libische functionarissen ongeveer 365 vluchtelingen, op een tweede zo'n 250 mensen. De Italiaanse kustwacht meldde vanochtend 21 lijken te hebben geborgen.

De oorzaak van de ramp blijft onduidelijk. Sommige bronnen spreken van een harde storm waardoor de boten omsloegen, terwijl anderen zeggen dat de boten veel te zwaar waren beladen. De boten probeerden hoogstwaarschijnlijk Italië te bereiken, zoals eerder tienduizenden migranten.

Het schip met mogelijk 250 mensen aan boord vertrok zondag of gisteren uit het Libische Sidi Bilal, niet ver van de hoofdstad Tripoli, en is naar verluidt dertig kilometer van de kust ten onder gegaan.

Het andere schip met 365 illegale migranten vertrok ook uit een Libische haven en zonk eveneens later voor de kust van dat land. Mogelijk zijn nog twee boten met illegale migranten voor de kust van Libië in de problemen gekomen, aldus functionarissen in Tripoli.

Over de omstandigheden en het aantal mensen aan boord is echter niets bekend. Eén van die schepen zou naar een booreiland voor de Libische kust zijn gesleept. Libië is de afgelopen jaren een belangrijk beginpunt geworden voor vluchtelingen die een nieuw leven in Europa willen opbouwen. Afspraken met Italië over beteugeling van de migratie hebben nauwelijks resultaat gehad, ondanks herhaalde dringende verzoeken van premier Silvio Berlusconi aan de Libische leider Moeammar Kadhafi.

In Libië wachten minstens een miljoen mensen uit tal van Afrikaanse landen op de kans de overtocht te maken, aldus een schatting van de Internationale Organisatie voor Migratie. "Ze werken vaak in Libië en betalen daar tussenpersonen om hen naar Europa te brengen," aldus de zegsman van de IOM.

Veel migranten proberen in gammele, overvolle boten het Italiaanse eilandje Lampedusa te bereiken, het meest nabije stukje Europa. Alleen gisteren al zijn daar zo'n vierhonderd vluchtelingen aangekomen. Een twintig meter lange houten boot met 249 mensen bereikte de haven van Portopalo op Sicilië, terwijl eerder in de nacht al een boot met 153 mensen op een strand van het eiland landde.

Vorig jaar kwamen in Italië in totaal 36.500 bootvluchtelingen aan. Op Lampedusa komt het vaak tot rellen in de overvolle kampen. Volgens Amnesty International verwaarloost Italië de migranten, die niet van het eiland mogen. (AP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden