Honderden helpers maken Elfstedenroute sneeuwvrij

Honderden vrijwilligers gaan vandaag en morgen op pad om de route van de Elfstedentocht sneeuwvrij te maken. Enkele rayonhoofden hebben daartoe vandaag een oproep gedaan. Ook 200 leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen gaan helpen, meldde directeur Arjen Mintjes van de opleiding vandaag.

ANP/Redactie
De voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden geeft uitleg tijdens een persconferentie in het WTC in Leeuwarden. Beeld ANP
De voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden geeft uitleg tijdens een persconferentie in het WTC in Leeuwarden.Beeld ANP

Sneeuw is op dit moment de voornaamste spelbreker voor de aangroei van ijs. Op grote delen van de route is het ijs nog niet dik genoeg en ligt er een pak sneeuw op. Maandag zakte bij Balk in het zuiden van de provincie Friesland nog een veegmachine door het ijs. Om onveilige situaties te voorkomen, schakelen de IJswegencentrale en rayonhoofden over op handmatig vegen.

'Dat is een hell of a job', zegt directeur Mintjes van de Maritieme Academie. Zijn leerlingen moeten een traject van 9 kilometer in de buurt van Harlingen sneeuwvrij maken, over een breedte van 5 meter. 'Daar zijn ze de rest van de week wel zoet mee. Maar ja, ze kunnen toch niet varen', aldus Mintjes.

Vanaf Sneek naar het zuiden
Volgens secretaris Harm Jan Urbach van De Friesche IJsbond, vereniging van IJswegencentrales in Friesland, moet er nog een kwart tot een derde van de route helemaal sneeuwvrij worden gemaakt. 'Vanaf Sneek naar het zuiden', aldus Urbach.

De ijsmachines gaan pas het ijs op als er minimaal 8 centimeter dik ijs ligt. 'En dan moet je niet denken aan de machines in het Thialf-stadion, maar aan uit de hand gelopen motormaaiers met borstels of soms zelfs oude auto's met een schuif', aldus Urbach.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden