Honderden handtekeningen voor referendum Weesp

Comité Zelfstandig Weesp heeft maandagochtend met 675 handtekeningen geprobeerd gemeenteraadsleden in de richting van een referendum te bewegen.

Het centrum van Weesp met in het midden de Sint-Laurentiuskerk. Beeld anp
Het centrum van Weesp met in het midden de Sint-Laurentiuskerk.Beeld anp

Hoewel het comité het liever anders zou zien, is zelfstandig voortbestaan voor de gemeente Weesp geen optie. Er is te weinig personeel om het steeds complexer wordende gemeentelijk werk nog te kunnen doen.

Sinds oktober 2016 zijn daarom twee opties uitvoerig besproken: aansluiten bij de gemeente Gooise Meren of bij de gemeente Amsterdam. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad sprak vorige week de voorkeur uit voor een fusie met de hoofdstad. Weesp zou dan onder Zuidoost komen te vallen. (Of 'bijgezet worden', zoals een boze inwoner het in een heuse overlijdensadvertentie noemde.)

Referendum
Wat het comité betreft wordt die stap niet gezet voordat inwoners van de vestingstad akkoord zijn. Dat zou per referendum duidelijk moeten worden. Een onafhankelijke commissie buigt zich nog over de vraag die bij het referendum het best gesteld kan worden en of er twee of misschien wel drie opties gegeven worden.

Bahman Khalafi van het comité hoopt vurig op het laatste. "Wij blijven strijden voor de optie onafhankelijk doorgaan. Als die niet wordt meegenomen bij een referendum gaan we ons beraden op stappen." Of die van juridische of andere aard zullen zijn, weet het comité nog niet.

Donderdag komt de Weesper raad opnieuw samen om te besluiten over een eventuele volksraadpleging. Komt die er, dan wordt de keuze voor Amsterdam of de Gooise Meren over die peiling heen getild.

Lees ook: 'Weesp is Weesp, en dat zal altijd zo blijven'

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden