Update

'Honderden gijzelaars in Algerije bevrijd'

Bijna 650 gijzelaars zouden zijn bevrijd door het Algerijnse leger toen dat een gijzelingsactie bij een gascomplex midden in de woestijn wilde beëindigen. Onder de bevrijde gijzelaars zouden 573 Algerijnen zijn en ruim de helft van de 132 gegijzelde buitenlanders. Dat meldde het Algerijnse persbureau APS vrijdag.

Redactie
Het gasveld bij Amenas op archiefbeeld. Beeld anp
Het gasveld bij Amenas op archiefbeeld.Beeld anp

Er is grote onduidelijkheid over het aantal gegijzelden en het aantal slachtoffers van de bevrijdingsactie. Volgens de Franse en de Britse premier is die actie nog bezig. Het Algerijnse leger wil een 'vreedzaam einde' aan de crisis, aldus het persbureau.
De BBC berichtte dat nog ongeveer 60 buitenlanders worden vastgehouden.

De Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft vandaag gezegd dat de reddingsoperatie om een gijzeling in Algerije te beëindigen, nog aan de gang is. Dat hoorde hij van zijn Algerijnse ambtsgenoot. Ook de Britse premier David Cameron zegt dat het gijzeldrama nog niet voorbij is.

De jihadisten waarschuwden eerder vandaag voor meer gewelddadige acties. Dat heeft het Mauritaanse persbureau ANI gemeld. Het persbureau heeft veel contacten met gewelddadige islamisten in de Sahel. De kidnappers waarschuwen Algerijnen dat ze beter weg kunnen blijven bij buitenlandse bedrijven in hun land.

De gijzeling van tientallen mensen bij een gasveld in Algerije blijft met raadselen omgeven. Werd gisteren nog het bloedige einde van de actie van radicale moslims gemeld, vandaag zeiden Britse diplomaten dat de gijzeling nog niet voorbij is.

Tot nu toe hebben officiële bronnen nog niets gezegd over dodelijke slachtoffers die bij het vermeende einde van de gijzeling zouden zijn gevallen. Wel is bekend dat een Oostenrijkse gegijzelde is vrijgelaten.

Ook westerse regeringen lijken een slecht beeld van de situatie te hebben. Zo zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, dat de Fransen contact hebben gehad met twee Franse gijzelaars. Ze zouden het terrein van de gijzeling veilig hebben verlaten. Over mogelijk andere Franse gijzelaars kon de bewindsman niets zeggen. Donderdag meldde een bron ter plaatse dat 30 gegijzelden zijn gedood, onder wie 7 westerlingen, maar dat is dus niet officieel bevestigd.

Cameron
Een woordvoerder van het Britse ministerie zei vanochtend dat 'het terroristische incident in Algerije nog gaande is'. Premier Cameron zou gisteren twee keer hebben gesproken met zijn Algerijnse ambtgenoot.

De Britse premier vergadert vandaag opnieuw met een crisisstaf en minister van buitenlandse zaken William Hague heeft een bezoek aan Australië afgebroken om naar Londen terug te keren. Reuters meldt dat er minder dan dertig Britten gevaar lopen in Algerije.

Een Algerijnse poging om de gijzeling bij een aardgasveld te beëindigen zou donderdag zijn uitgelopen op een bloedbad. De actie werd volgens Groot-Brittannië ingezet zonder dat Londen daarin werd gekend. Aanbiedingen van Britse hulp zouden door Algerije zijn afgeslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden