Update

Honderden gegijzelde studenten Irak vrijgelaten

De gewapende mannen die vandaag honderden studenten en medewerkers gijzelden op een universiteit in de westelijke Iraakse provincie Anwar, hebben de campus verlaten. De gegijzelden konden zichzelf in veiligheid brengen. Wel zouden er enkele bewakers zijn vermoord.

De Universiteit van Anbar in de provinciehoofdstad Ramadi. Beeld Site Anwar University
De Universiteit van Anbar in de provinciehoofdstad Ramadi.Beeld Site Anwar University

De bestorming vond vanochtend plaats. De aanvallers, die vermoedelijk onderdeel uitmaken van het aan al-Qaeda gelieerde ISIS, hielden de studenten vast in hun slaapvertrekken. Drie bewakers die probeerden de aanvallers tegen te houden werden doodgeschoten.

Het gebied rond de universiteit is door de veiligheidsdiensten hermetisch afgesloten. Er vonden hevige gevechten plaats tussen de opstandelingen en de politie. De opstandelingen gebruikten de studenten als menselijk schild.

'Iedereen is in paniek'
Een van de studenten die was gegijzeld sprak telefonisch met persbureau Associated Press vanuit zijn slaapkamer. Hij zei dat hij wakker werd van schoten. Toen hij uit het raam keek zag hij gewapende mannen in het zwart gekleed richting de campus rennen. Kort daarna kwamen de mannen de slaapkamers van de studenten binnen. De studenten kregen opdracht in hun kamers te blijven.

'De mannen namen een paar studenten mee naar andere universiteitsgebouwen. De rest zit nog altijd in hun kamer en iedereen is in paniek, vooral de sjiitische studenten', zei Ahmed al-Mehamdi.

Brug opgeblazen
Bronnen binnen de politie zeiden dat militanten de Anbar Universiteit binnendrongen door een brug op te blazen die het universiteitscentrum met de binnenstad verbindt.

De Anbar Universiteit ligt in de provinciehoofdstad Ramadi, ten westen van Bagdad. Delen de stad zijn al maanden in handen van extremisten en opstandelingen. Sektarisch geweld is aan de orde van de dag.

Sektarisch geweld
Irak wordt geplaagd door een geweldsgolf sinds de sektarische strijd van 2006 en 2007. Volgens de Verenigde Naties was mei de bloedigste maand tot dusver dit jaar, met 799 dodelijke slachtoffers, onder wie 603 burgers. In 2013 kwamen bijna negenduizend mensen bij aanslagen om het leven.

Iraakse veiligheidsagenten in Ramadi, waar hevige gevechten worden gevoerd met ISIS. Beeld reuters
Iraakse veiligheidsagenten in Ramadi, waar hevige gevechten worden gevoerd met ISIS.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden