Honderden extra banen bij Shell-lab in Noord

Shell gaat zijn laboratorium in Amsterdam-Noord verder uitbreiden. De oliegigant krijgt er de komende drie jaar 'enkele honderden' onderzoeksbanen bij. Het gaat onder meer om technische experts op het gebied van duurzame energie.

Het hoofdkantoor van Shell Beeld ANP
Het hoofdkantoor van ShellBeeld ANP

Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) is een van de drie laboratoria van de oliegigant in de wereld. In Noord werken nu ruim 1200 mensen, van wie 1000 direct bij onderzoek zijn betrokken.

Het laboratoriumcomplex is vorig jaar met een zesde vleugel uitgebreid. Daarbij werden 80 nieuwe onderzoekers, afkomstig uit het voormalige Shell-lab in Rijswijk, in Amsterdam ondergebracht. Zij onderzoeken het optimaliseren van de zoektocht naar olie en het stroomlijnen van de oliewinning.

Het megalaboratorium wordt nu de werkplek voor 'een paar honderd nieuwe technische experts'. Een deel van hen zal zich bezighouden met de verdere zoektocht naar duurzamere 'koolstofarme' brandstoffen, biobrandstof en waterstof.

Zesde vleugel
Dat is een nieuwe activiteit voor het Shell-laboratorium, dat sinds 1914 in Amsterdam is gevestigd en in 2009 verhuisde uit een complex oudere gebouwen aan het IJ.

Met de zesde vleugel is het lab in Noord vrijwel uitgegroeid. Het 80.000 vierkante meter grote complex met laboratoria, testhallen en kantoren heeft een onderzoeksbudget van 320 miljoen euro per jaar.

Shell steekt daarnaast de komende vijf jaar ruim 170 miljoen euro in een opknapbeurt en uitbreiding van zijn hoofdkantoor in Den Haag. Daar worden onder meer de activiteiten op het gebied van nieuwe energie gehuisvest.

Overnames
Het aantal arbeidsplaatsen bij Shell New Energies groeit de komende vijf jaar van 150 naar '500 tot 700 arbeidsplaatsen', onder meer via overnames.

Het bedrijf zegt jaarlijks 850 miljoen tot 1,7 miljard euro in onderzoek naar nieuwe energievormen te steken. Shell investeert jaarlijks in totaal circa 22 miljard euro in zijn activiteiten.

Of de politieke discussie over de afschaffing van de dividendbelasting een rol heeft gespeeld bij de investering, is niet duidelijk. Shell is een van de multinationals die zich al uitsprak voor afschaffing.

Uit documenten in bezit van RTL Nieuws blijkt dat premier Mark Rutte eind 2010 al met Shell in gesprek was over afschaffing.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden