Update

Honderden duels besmet bij groot matchfixing-schandaal

Europol heeft een crimineel netwerk blootgelegd in het internationale topvoetbal. Volgens een onderzoek van de multinationale onderzoeksorganisatie zijn er 420 officials en spelers in 15 landen bij betrokken. Bovendien zijn meer dan 380 voetbalwedstrijden besmet. Dat maakte Europol vanmorgen bekend in Den Haag.

null Beeld anp
Beeld anp

'Het is duidelijk dat dit het grootste onderzoek aller tijden naar matchfixing is in het voetbal", zei directeur van Rob Wainwright van Europol vanmorgen tijdens de persconferentie in Den Haag. 'En de uitkomsten zijn pas het topje van de ijsberg.' In verband met juridische consequenties kon hij niet op concrete gevallen ingaan.'

Volgens Wainwright is een bedrag van minimaal acht miljoen euro gemoeid met de omkoping. Het omkopen van spelers kostte volgens Europol ten minste 2,7 miljoen euro.

De KNVB heeft uit het maandag gepresenteerde onderzoek van Europol naar matchfixing begrepen dat er vijf Nederlanders tot de verdachten behoren. Er werden geen concrete Europese wedstrijden genoemd of namen van betrokkenen. Eén duel noemde Europol wel: Argentinië - Bolivia, waarbij een Hongaarse scheidsrechter een omstreden strafschop gaf aan het thuisland.

Directeur Rob Wainwright van Europol. Beeld anp
Directeur Rob Wainwright van Europol.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wel liet Europol, dat meldde dat het onderzoek liefst 18 maanden in beslag nam, weten dat het gaat om duels op het hoogste niveau, inclusief kwalificatiewedstrijden voor het EK en WK. Het onderzoek betreft ook landen buiten Europa. Aziatische goksyndicaten werden als één van de breinen achter de misstanden genoemd.

Recentelijk was er in Zeist een bijeenkomst van de KNVB en Interpol over matchfixing. De voetbalbond liet toen weten er rekening mee te houden dat ook Nederland doelwit is van grote goksyndicaten. 'Ik kan me bijna niet voorstellen dat Nederland een witte vlek is waar niets aan de hand is', zei destijds Gijs de Jong, manager betaald voetbal competitiezaken. Hij voegde daar wel aan toe nooit concrete informatie daarover te hebben ontvangen.

Vorige week kondigde minister Edith Schippers al een onderzoek aan naar illegaal gokken en omkoping rond sportwedstrijden in Nederland. Dat zal worden gedaan door een gezamenlijk onderzoeksteam van de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeks- en adviesbureau Ernst & Young.

Friedhelm Althans, hoofd onderzoeker van de Duitse politie tijdens de persconferentie over een grootschalig onderzoek naar match-fixing in het betaalde Europese voetbal. Beeld anp
Friedhelm Althans, hoofd onderzoeker van de Duitse politie tijdens de persconferentie over een grootschalig onderzoek naar match-fixing in het betaalde Europese voetbal.Beeld anp
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden