Tegenstanders demonstreren op de Dam tegen 5G.

Plus

Honderden demonstranten op de Dam: ‘5G maakt alle leven kapot’

Tegenstanders demonstreren op de Dam tegen 5G.Beeld ANP

Enkele honderden demonstranten protesteerden zaterdagmiddag wereldwijd tegen de uitrol van het 5G-netwerk – zo ook op de Dam. Het nieuwe netwerk brengt volgens de organisatie Burgerinitiatief Stralingsbewust Amsterdam gezondheidsklachten met zich mee.

De borden die de demonstranten van de eerste 5G Global Protest Day wijzen op de vele gevaren van het uit te rollen nieuwe netwerk: ‘5G Asbest van de 21e eeuw’ en ‘Minder straling minder stress’ tot ‘5G is killing us softly’.

Renée van Gennip van het Burgerinitiatief beklimt het podium en wijst op een gele stoel. “Die is voor mensen die hier niet bij kunnen zijn vanwege te veel straling, anderen zijn zelfs overleden of uit het leven gestapt. De gezondheidsklachten door de straling zijn legio: van oorsuizen, hoofdpijn tot hartklachten en hartuitval.” En Van Gennip kan het weten want zij is ervaringsdeskundige, zegt ze. “En we hebben nog niet eens een meldpunt.”

De demonstranten worden toegesproken.  Beeld ANP
De demonstranten worden toegesproken.Beeld ANP

Demonstrante Ricarda Zielonka uit Leiden is zeer ontdaan over de invoering van 5G. Het gebeurt te onzorgvuldig, zegt ze. “Er is nog helemaal geen bewijs dat het onschadelijk is. Laten ze die eerst aantonen voordat ze het invoeren.” Op haar bord richt ze zich tot de politici en media. Die twee groepen worden door verschillende sprekers op de Dam aangesproken. “We kunnen dit niet overlaten aan de media en de politici. De pers bericht de laatste weken dat 5G niet schadelijk is. De media is corrupt. Die laten zich zaken voorschrijven.

Media en politiek

We moeten daarom onze eigen krant maken,” zegt Sander Compagner die de daad bij het woord heeft gevoegd. Naast het podium staat een handkar met stapels exemplaren van ‘De andere krant’, met twintig pagina’s: ‘van 5G tot helende hennep en van acupunctuur tot wiegendood’.

Docent natuurkunde Jan van Gils laat de woorden ‘deep fake news’ vallen. “De pers bericht over grenswaarden en die bestaan helemaal niet,” zegt hij. “ADHD komt steeds meer voor. De straling draagt eraan bij. Tachtig procent van de insecten zijn verdwenen en straks wordt de privacy schending met 5G nog gemakkelijker. Hij wijst erop dat op de Dam ‘een berg zenders’ staat. “Maar ook bij je thuis. Bel je provider op en zeg dat je modem alleen mag zenden als dat nodig is. Zet hem niet op 100 procent van het vermogen maar op 10 of 20 procent. Dan heb je al een reikwijdte van tien tot vijftien meter, meer dan genoeg.”

Piepende oren

Een vrouw draagt een imkerhoed met gaas. ‘Stralingsvrij’ staat erop. Een andere vrouw heeft haar hondje een ‘jasje’ aangedaan met de sticker ‘5G nee’. Dorien Blankers uit Weert verzoekt op haar knaloranje bordje te stoppen met 5G omdat het netwerk alle levens kapot maakt. ‘God ziet alles’ staat erop.

Veel mensen zeggen dat ze last hebben van de straling. Eke Vriens uit Knegsel: “Mijn oren gaan dan dicht zitten.” Marian van den Berg met het bord ‘All we are saying: give 5G no chance’ klaagt over een dichtgeknepen keel, piepende oren en hoofdpijn.

Eke Vriens (rechts) en andere demonstranten op de Dam. Beeld Hanneloes Pen
Eke Vriens (rechts) en andere demonstranten op de Dam.Beeld Hanneloes Pen

Van Gennip pakt de microfoon en verzoekt de demonstranten hun mobiel uit te zetten. “Er worden mensen onwel,” roept ze. Slechts enkele demonstranten grijpen naar hun telefoon.

Eldorado

Rob Verboog van CPLD, een patiëntenvereniging van mensen die onder meer last hebben van straling, meldt dat drie procent van de bevolking last heeft van straling. Het gaat om zo’n 500.000 mensen, zegt hij. Een Amsterdammer kijkt van een afstandje toe. Hij heeft geen mening over 5G. Last van straling heeft hij ook niet. “Nou, die zelfmoorden komen echt niet door de straling. Dat ligt aan de mensen zelf. Ik heb de hele wereld over gevaren en kan je dit zeggen: Nederland is een eldorado.”

Intussen staat de Dam vol met andere groepen demonstranten: Free Iran, een groep Egyptische mannen, een man met een Israëlische vlag en een man die voor de Palestijnen is. De demonstranten van de eerste 5G Global Protest Day die wereldwijd wordt gehouden, vertrekken in een mars naar het Museumplein waar de ‘Guerilla Kitchen’ hen opwacht met soep.

Toekomstige risico’s 5G zijn vooralsnog onduidelijk

5G mobiel internet is de opvolger van de bestaande 4G-netwerken. 5G haalt veel grotere snelheden - tot honderd keer zo veel – dan 4G. Dit betekent wel dat er een kleine vijfduizend extra masten nodig zijn bij de reeds bestaande 46.000 zendmasten, zegt Agentschap Telecom.

Dit voorjaar zal het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de eerste frequenties veilen waar bedrijven 5G mee kunnen aanbieden. Het nieuwe netwerk is nodig vanwege de groei van het mobiele dataverbruik, zo is te lezen op de site van de rijksoverheid.

De groei van de zendmasten leidt bij veel burgers tot bezorgdheid. Zij maken zich zorgen over de invloed van elektromagnetische straling op hun gezondheid. Drie procent van de bevolking zegt door de straling last te hebben van oorsuizen, stekende hoofdpijn, concentratieproblemen tot vermoeidheidsklachten.

Volgens het RIVM laten de eerste 5G-proefmetingen zien dat de straling onder de Europese maximumnormen blijft en dat het nieuwe netwerk voorlopig veilig lijkt. Wel is meer onderzoek vereist, adviseert het RIVM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden