Honderden bijeen: 'We staan hier niet voor de lieve vrede'

Enkele honderden mensen kwamen vrijdagmiddag bijeen voor een vredesmanifestatie op de Dam. Onder andere burgemeester Eberhard van der Laan en voorzitter van het Humanistisch Verbond Boris van der Ham hielden toespraken. "We staan hier niet voor de lieve vrede."

Christiaan Paauwe
Na de aanslagen in Parijs vond ook een demonstratie plaats Beeld anp
Na de aanslagen in Parijs vond ook een demonstratie plaatsBeeld anp

De bijeenkomst was een reactie op de aanslagen in Brussel afgelopen week, maar moest tegelijkertijd een "eendrachtig geluid tegen terreur wereldwijd laten horen". Het publiek legde bloemen en kaarsen neer.

De manifestatie was een initiatief van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN). Woordvoerder Saïd Bouharrou was als eerste aan het woord. "Het is wij tegen zij, solidariteit tegen terreur. Wij moeten samen de terreur overwinnen."

Van der Ham probeerde in zijn toespraak de betekenis van vrede te duiden. "We hebben het niet over de 'lieve vrede'. Dat betekent dat verschillen angstvallig moeten worden weggepoetst. Als je dat doet, dreigen ze verder te broeien, en gevaarlijk te worden." Het voormalig kamerlid van D66 riep de menigte op scherp in debat te gaan.

Scholieren
Van der Laan leidde een minuut stilte. Opvallend was dat hij in zijn toespraak steun betuigde aan de scholiere van het Berlage Lyceum, die dinsdag na de aanslagen een tweet de wereld instuurde dat haar klasgenoten zouden hebben gelachen om de aanslagen in Brussel. Eerder vandaag verklaarde de school dat leerlingen zich niet herkenden in de tweet. Van der Laan: "Het is een heel flink meisje. Ik hoop dat we met zijn allen achter dit soort meisjes gaan staan."

Abdou Menebhi, voorzitter van het Collectief tegen islamofobie en discriminatie, wilde ook aandacht voor burgerslachtoffers in het Midden-Oosten. Niet alleen door extremisten, maar ook door bombardementen van het Westen. "Het is tijd dat de voedingsbodem voor extremisme wordt weggenomen." Volgens Menebhi wordt Islam gekaapt door terreur. "Het is goed om als Nederlandse moslimgemeenschap hiervan afstand te nemen en dit bestrijden. Dit is een van de manieren om onze jongeren te behoeden voor radicalisering."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden