Nieuws

Honderden betogers aanwezig bij manifestatie tegen seksueel geweld: ‘Genoeg is genoeg’

Honderden betogers waren zaterdagmiddag aanwezig bij een demonstratie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag op het Museumplein. Aanleiding voor de demonstratie ‘No blame, but change’ zijn de misstanden rond het tv-programma The Voice of Holland.

Paul Vugts
Demonstranten nemen deel aan de manifestatie tegen seksueel grensoverschrijdend Beeld ANP
Demonstranten nemen deel aan de manifestatie tegen seksueel grensoverschrijdendBeeld ANP

Initiatiefnemer Stichting Wij zijn M riep slachtoffers van dergelijk gedrag en anderen die zich hiertegen willen verzetten op naar de manifestatie te komen. De stichting wijst erop dat seksueel grensoverschrijdend gedrag continu voorkomt, maar dat velen zich hier niet bewust van zijn. Die onwetendheid moet volgens de organisatie doorbroken worden.

De demonstranten dragen spandoeken en tekstborden, met onder meer: ‘Kijk niet weg, doe iets’ en “No does not mean convince me”. Ook is er een podium waarop diverse sprekers en musici hun stem kunnen laten horen, onder wie Sara Alaoui-Dekker. Zij is zelf slachtoffer van seksueel geweld en oprichter van de Stichting Together We Rise, die slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld begeleidt.

Cabaretière Karin Bloemen, schrijfster van het boek Mijn ware verhaal over het misbruik door haar stiefvader, praat de demonstratie aan elkaar. “Als kind, in de jaren zestig, hoopte ik dat het voorbij zou zijn als ik zestig zou zijn, maar het ís niet voorbij. Als je niet praat, bescherm je de dader. Als je wél praat, bescherm je jezelf,” aldus Bloemen.

Meerdere sprekers ageren tegen victim blaming. “Het ís niet ónze schuld! Genoeg is genoeg.” Zangeres Hiske Bongaarts, onder andere bekend van The Voice of Holland, is ook aanwezig. Zij warmt de betogers op met een lied. Karin Bloemen grijpt daarna haar kans de honderden betogers te laten scanderen: “No blame, but change! No blame, but change!”

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Enkele andere bekende sprekers zijn Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn, FNV vice-voorzitter Kitty Jong en PvdA-kamerlid Attje Kuiken.

‘Het is een pandemie aan het worden’

Ook strafrechtadvocaat Richard Korver, gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers, houdt een toespraak. “Als er bij je is ingebroken in je woning, zullen je collega’s met tips komen over inbraakpreventie en de verzekering. Vertel je dat je verkracht bent - waarbij er is ingebroken in je lijf - lopen mensen weg.”

Hij vindt het ‘schrijnend’ hoe lang de politie doet over een onderzoek. “Als je nu aangifte doet, moet je blij zijn als die over 1,5 jaar in behandeling genomen wordt. Het is een pandemie aan het worden, waartegen geen vaccin is.”

Wetswijziging

Directeur Mandy Sleijpen van de stichting Wij zijn M: “Ik kreeg veel berichten van slachtoffers die niet durfden te komen, vanwege de aanwezigheid van de pers.” Ze is ontroerd door alle mensen die er wel zijn, “voor de slachtoffers”. Sleijpen wil dat de wetswijziging van toenmalig Justitieminister Grapperhaus nu direct in werking treedt en niet pas in 2024. “De beerput is nu open na de uitzending van BOOS. Er durven nu zoveel mensen hun verhaal te delen. Die wet kan nu juist helpen.”

Het duurt waarschijnlijk tot 2024 voor nieuwe wetgeving rond seksueel geweld in werking treedt. De grens voor strafbaarheid van verkrachting wordt verlaagd. Het is straks ook strafbaar om seks te hebben met iemand als je weet dat de ander het niet wil.

Burgemeester Halsema

Burgemeester Femke Halsema kan vanwege haar rol als burgemeester niet bij de demonstratie zijn, maar dat had ze wel graag gewild, zegt ze tegen stadszender AT5. “Ik moet terughoudend zijn in het deelnemen aan demonstraties, vooral over politieke onderwerpen. Alleen dit zie ik niet als een politiek onderwerp, dit gaat om de schending van vrouwenrechten.”

Wethouder Zorg en loco-burgemeester Simone Kukenheim is wel aanwezig. “Burgemeester Femke Halsema en ik staan achter jullie.”

De betoging, gestart om 12.00 uur, zou eigenlijk op de Dam plaatsvinden, maar is vanwege de verwachte drukte naar het Museumplein verplaatst. Ongeveer twee uur later is de manifestatie door Karin Bloemen met het lied You’ve got a friend afgesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden