Honderdelf landen tegen clusterbom

DUBLIN - Honderdelf landen, waaronder Nederland, zijn het op een conferentie in Dublin eens geworden over een verbod op het bezit, het gebruik en het ontwikkelen van clusterbommen. Maar de afwezigheid in Dublin van de grootste producenten van het wapen, werpt een schaduw over het verdrag. De Verenigde Staten, Rusland, China, Israël, India en Pakistan hielden zich afzijdig van de conferentie.

Onder druk van Washington is in het verdrag ook uitdrukkelijk de bepaling opgenomen dat de overeenkomst de ondertekenaars niet verhindert militair samen te werken met landen die het verdrag niet hebben ondertekend. Volgens de Amerikanen zou anders de samenwerking binnen de Navo of bij vredesmissies in gevaar komen.

Washington 'deelt met de ondertekenaars van Dublin de humanitaire zorgen over clusterbommen, maar de munitie heeft zijn militaire nut bewezen', verklaarde een woordvoerder van het State Department.

Dat betekent onder meer dat de Amerikaanse troepen in Europa, in Groot-Brittannië in het bijzonder, voorraden clusterbommen kunnen aanhouden. Bij gezamenlijke operaties zouden voorts de Amerikaanse troepen wél en troepen van de verdragslanden het wapen niet mogen inzetten.

Het verdrag van Dublin bepaalt dat de ondertekenaars binnen acht jaar vanaf de ondertekening in december in Oslo hun voorraden clusterbommen moeten vernietigen, en nu al zullen afzien van het gebruik ervan en van de ontwikkeling van een nieuwe versie.

Groot-Brittannië zal in elk geval de twee types clusterbommen vernietigen waarover het beschikt. Volgens premier Gordon Brown wordt de wereld daardoor 'een veiliger plek'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden