Reportage

Hondenvrienden verenigen zich tegen handhaving losloopverbod

Hondenbezitters zijn boos: de gemeente handhaaft de regels.

Verscherpte controle op loslopende honden. Beeld Angeliek de Jonge
Verscherpte controle op loslopende honden.Beeld Angeliek de Jonge

“Dat gebeurde voorheen nooit” zegt Henk Heijnen (70), die al veertig jaar aan de Weesperzijde woont. Hoewel er in zijn straat al meer dan twintig jaar een losloopverbod geldt, worden hondenbezitters nu pas beboet als hun hond niet is aangelijnd. De schade? 95 euro.

‘We zijn strenger gaan handhaven nadat er meerdere mensen hadden geklaagd over loslopende honden. Die kunnen in de straat met veel fietsers voor onveilige ­situaties zorgen,’ aldus een woordvoerder van de gemeente.

“Maar vroeger kon het wel,” zegt Heijnen. “Nu staan er ineens handhavers boetes te schrijven. Oók mensen die bijvoorbeeld met krukken lopen zijn beboet.”

Onlangs sprak ook Michiel Romeyn zich in Volkskrant Magazine uit over de zaak, nadat hij er door een handhaver aan de Weesperzijde op was aangesproken dat zijn hond losliep.

De acteur geeft in het interview toe een ingebakken weerzin tegen autoriteit te hebben. Vooral tegen handhavers die hij ‘domme idioten’ noemt en ‘niet eens weten welke regel ze nou eigenlijk uitvoeren’. “Flikker op. Pak eerst eens die kutkinderen die zitten te appen op de fiets, levensgevaarlijk.”

Samen oplossen

Die bijval en het feit dat er de afgelopen maanden veel honden­bezitters bekeurd zijn ‘om iets dat al jaren wel wordt toegestaan’, inspireerde Heijnen. Hij heeft een heuse vereniging opgericht: Vereniging Hondenvrienden Weesperzijde; zelf is hij voorzitter.

Dinsdag kwamen de eerste leden, vijftig omwonenden, voor het eerst bij elkaar. Wie denkt dat ze het verbod op het loslopen van honden van tafel willen, heeft het overigens mis. Volgens Heijnen is het niet de bedoe­ling dat iedereen zijn hond onaangelijnd uitlaat.

De Weesperzijde wordt steeds drukker en omwonenden houden rekening met anderen. Dat is niet vanzelfsprekend bij andere hondenbezitters, aldus de voorzitter.

Wat er dan wel moet gebeuren? “De gemeente moet onze loslopende honden gedogen. Daarover willen we graag met ze om tafel.”

Tot het zover is, waarschuwen de hondenbezitters elkaar voor de komst van handhavers via de groepsapp. Dat is tevens het motto van de vereniging: ‘Wij lossen het samen wel op.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden