Honden traceren lijk duiker

Vrijwilligers van zoekhondengroep Signi hebben gisteren het lichaam van een al ruim anderhalf jaar vermiste duiker in de Nieuwe Meer gevonden.

Marc Kruyswijk
null Beeld anp
Beeld anp

Het lichaam werd door duikers van de Koninklijke Marine naar boven gehaald. Het lag op een diepte van 26 meter en bevond zich tegen een scheepswrak aan. Waarschijnlijk is het de laatste maanden door de stroming ongeveer dertig meter van plaats veranderd.

Medewerkers van Signi zijn sinds de vermissing in november 2011 ten minste vijftien keer met een bootje, honden en speciale sonarapparatuur het water op geweest om het stoffelijk overschot te zoeken, zegt coördinator Esther van Neerbos.

Tot negen meter
Volgens Van Neerbos werd onlangs duidelijk dat het stoffelijk overschot van de duiker waarschijnlijk op deze plaats in de Nieuwe Meer te vinden zou zijn. 'Maar het water is zo diep dat de meeste duikers er niet kunnen komen. De duikers van de brandweer mogen maar tot negen meter diepte komen. We moesten heel zeker weten dat we de marinemensen op de juiste plek zouden afsturen.'

De duiker raakte vermist tijdens een groepsduik in november 2011.
Vrij snel na de vermissing werden de vrijwilligers van Signi door de politie verzocht zich met de zoekactie te bemoeien. De stichting werkt met honden, die met een bootje over het water worden gevaren en aanslaan op de geur, vertelt Van Neerbos. 'Elke keer als de hond iets ruikt, springt hij in het water. Vervolgens varen wij een rondje rond de hond en maken we sonarbeelden waarop vrij veel zichtbaar is.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden