Hond Skipper maakt debuut bij fotosessie

Skipper heeft vrijdag zijn debuut gemaakt bij de koninklijke fotosessie op de Eikenhorst in Wassenaar. De jonge labrador toonde zich een gehoorzame speelkameraad van de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane die zonder veel enthousiasme de jaarlijkse ontmoeting met de weer massaal opgekomen media ondergingen.

oning Willem-Alexander en koningin Maxima met de prinsesjes Amalia (m), Alexia (l) en Ariane (r) poseren met de labrador Skipper tijdens de traditionele fotosessie op landgoed De Horsten in Wassenaar. Beeld anp
oning Willem-Alexander en koningin Maxima met de prinsesjes Amalia (m), Alexia (l) en Ariane (r) poseren met de labrador Skipper tijdens de traditionele fotosessie op landgoed De Horsten in Wassenaar.Beeld anp

Skipper liep rondjes, nestelde zich aan de voeten van de meisjes en liet zich niet vermurwen toen fotografen vroegen of hij zich wilde omdraaien zodat ze niet zijn achterste op de foto's zouden krijgen. Zodra de 85 fotografen, verslaggevers en cameramensen aanstalten maakten om te vertrekken, sprintten de prinsesjes de tuin in om met Skipper te spelen.

De belangstelling voor de fotosessie was dit jaar net zo groot als in andere jaren. Ook uit de buurlanden waren weer fotografen gekomen. De groep is echter zo groot dat er op het gazon weinig meer mogelijk is dan stil staan en poseren, waarbij koning Willem-Alexander de pers vaardig van de ene plek naar de andere dirigeerde en ook uitnodigde om het lint te negeren dat als afzetting diende.

Gymnastiek
Voor de prinsesjes was het een soort gymnastiek of strekoefening. Het hoofd moest eens naar links, dan naar rechts, in het midden, naar boven en naar beneden. Ze moeten daarbij - zon of geen zon - de ogen wel alledrie tegelijk open houden. Glimlachen werd ook aangemoedigd en toen Willem-Alexander en Maxima de meisjes even alleen lieten poseren, moesten ze ook nog hun hoofdjes bij elkaar houden.

De toegeroepen aanwijzingen werden zonder morren opgevolgd, maar de spontaniteit en ondeugendheid van eerdere fotosessies was verdwenen. De pers kreeg dit keer geen gelegenheid om met het nieuwe koningspaar te spreken. De koning kon dus ook niet worden gevraagd hoe hij terugkijkt op de eerste tweeënhalve maand van zijn koningschap waarin zijn agenda weinig ruimte voor ontspanning heeft gelaten.

Ondertekenen
Ook op vakantie is Willem-Alexander voortaan niet lager helemaal vrij. Uit Den Haag zullen wetten en andere papieren komen die hij moet lezen en of ondertekenen, maar daarvoor is anders dan bij koningin Beatrix geen koeriersdienst meer nodig. Het ministerie van Justitie heeft geoordeeld dat documenten die op een iPad zijn ondertekend en verstuurd ook rechtsgeldig zijn.

Wel tekent de koning na thuiskomst nog een papieren exemplaar, dat vervolgens bewaard kan worden in het archief. Aan de plaats van ondertekening kan dan later worden herleid waar Willem-Alexander zijn vakantie heeft doorgebracht. Zo zijn er ook tal van wetten die door zijn moeder in het verleden zijn ondertekend in wintersportoord Lech of in het Italiaanse Tavarnelle.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden