Hond genezen van botkanker na behandeling met kankervaccin

Een Mechelse herder waarbij botkanker werd vastgesteld, lijkt drie maanden na toediening van een kankervaccin weer helemaal de oude. Dat zeggen artsen van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam, die de 10-jarige Rax hebben behandeld.

Het Parool
Bij de Mechelse herder Rax werd botkanker gevonden.  Beeld  © Medisch Centrum voor Dieren (MCD)
Bij de Mechelse herder Rax werd botkanker gevonden.Beeld © Medisch Centrum voor Dieren (MCD)

Ook twee honden met blaaskanker zijn met succes gevaccineerd in Amsterdam UMC. Een van de honden leeft nog steeds, de ander stierf na anderhalf jaar, zo laten betrokkenen weten.

Immuunreactie

Het vaccin wekt een immuunreactie op tegen bepaalde eiwitten die alleen in tumoren voorkomen, vertelt Arjan Griffioen, hoogleraar experimentele oncologie bij het Amsterdam UMC: “Bij de vaccinatie richten we ons op de tumorbloedvaten. Zonder tumorbloedvaten kunnen de tumorcellen niet overleven en verdwijnt de tumor en de eventuele uitzaaiingen.” De artsen hopen dat het middel ooit ook voor de mens kan worden gebruikt.

Bij Rax werd een agressieve vorm van botkanker (osteosarcoom) gevonden. De tumor werd verwijderd en het vaccin toegediend. Het is volgens het MCD voor het eerst dat er botkanker mee wordt bestreden. Tot nog toe kon er niet meer worden gedaan dan de tumor verwijderen en chemo geven in gevallen als dat van Rax, maar dat levert alleen maar een extra jaar op.

Er zijn ook weinig bijwerkingen. De eigenaren van Rax zijn blij met de huidige situatie: “Rax is nog zo sterk en levenslustig, dus wilden we hem graag een kans gegeven. De belangrijkste afweging was daarbij of hij na de operatie nog kwaliteit van leven zou hebben. Terugkijkend hebben we de juiste keuze gemaakt, hij is weer de oude.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden