Homostel vale gieren brengt voor het eerst jong groot in Artis

Voor het eerst zorgt een koppel mannelijke vale gieren voor een kuiken in Artis. De mannetjes zaten afwisselend op het nest en zorgen samen voor het jong.

Het Parool
Het vale giertje wordt door twee mannetjes grootgebracht Beeld Ronald van Weeren
Het vale giertje wordt door twee mannetjes grootgebrachtBeeld Ronald van Weeren

De afgelopen weken zijn twee eieren uitgekomen in de gierenvolière. Het is voor het eerst in vijf jaar dat in Artis vale gieren uit het ei zijn gekomen.

Het jong waar de twee mannelijke gieren voor zorgen komt uit een ei dat op de grond in de volière was gevonden en in de broedmachine werd gelegd.

Ondertussen had het mannenkoppel gebouwd aan een nest op de rots in de gierenvolière. Daarom werd besloten het ei uit de broedmachine te verplaatsen naar het nest van het mannetjeskoppel, waar beide mannen het ei afwisselend bebroedden tot het uitkwam.

Homoseksuele paren
Vale gieren leggen maar één ei per jaar. Een koppel broedt dat ei gedurende twee maanden samen uit. Wanneer een mannetje en vrouwtje een stel vormen, blijven zij hun hele leven samen. In dit geval heeft zich in de groep gieren ook een mannenkoppel gevormd, wat al jaren samen is.

Dit is niet ongewoon in het dierenrijk: er zijn regelmatig homoseksuele paren, vooral onder vogels. De twee vaders zorgen tot nu toe goed voor het kuiken en braken voedsel op voor hun jong.

Tweede jong
Twee weken eerder kreeg een ander gierenkoppel in de volière ook al een jong. Deze twee gieren kwamen in 2010 met nog drie andere vale gieren vanuit een Spaans opvangcentrum naar de dierentuin. Het is ook voor dit stel een eerste kuiken.

Artis neemt deel aan het Europees fokprogramma (European Stud Book) van de vale gier. De dierentuin onderzoekt de mogelijkheid om de twee kuikens uit te zetten in het wild.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden