Homostel in Nieuw-West met de dood bedreigd door buren

Een homostel in Slotervaart in Nieuw-West is door de buren met de dood bedreigd. Het stel wil weg uit Amsterdam, maar zegt geen kant op te kunnen omdat ze geen urgentie kunnen krijgen voor een woning buiten de stad.

Priscilla Tienkamp en Astrid Ottens
Het getreiter van de buren begon volgens het stel zo'n zes weken geleden. Beeld anp
Het getreiter van de buren begon volgens het stel zo'n zes weken geleden.Beeld anp

Het getreiter van de buren begon volgens het stel zo'n zes weken geleden. "We hebben Marokkaanse buren, en twee mannen die naast hun wonen, dat kan echt niet. Alle homo's moeten dood," schrijft Daan Winter-Stroman in een bericht op Facebook.

Volgens Winter-Stroman is alles wat er gezegd is door de buren 'te smerig voor woorden'. Het blijft niet bij woorden: "Onze hond kan niet in de tuin omdat ze allemaal scherpe voorwerpen in de tuin gooien (..) Er worden stenen tegen de ramen gegooid, we worden tot diep in de nacht wakker gehouden."

Het stel was juist zo blij met hun 'prachtige woning met een mooie tuin', maar heeft na de treiterijen en bedreigingen besloten dat ze voor hun veiligheid weg willen uit Amsterdam. Dat is lastiger dan verwacht, want het stel zegt geen urgentie te krijgen voor een nieuwe woning.

Melding van bedreiging
Winter-Stroman schrijft in zijn bericht dat hij en zijn partner contact hebben gehad met de politie, maar dat er verder niks met de zaak wordt gedaan. Een woordvoerder van de politie zegt dat er door het stel inderdaad een melding van bedreiging is gedaan en dat de politie daarna bemiddelend heeft opgetreden. "Er is een gesprek geweest tussen het stel, de buren en de politie. Dat gesprek is goed verlopen. De zaak heeft ruimschoots onze aandacht,'' aldus een politiewoordvoerder. Er is geen aangifte gedaan.

Stadsdeel Nieuw-West is op de hoogte van het verhaal. "We betreuren de gang van zaken. De gemeente, woningcorporatie en de politie zijn volop aan de gang. We nemen de klachten zeer serieus. Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud vindt de veiligheid van zijn bewoners zeer belangrijk en hoopt met alle partijen tot een bevredigende oplossing te komen,'' aldus een woordvoerder van het stadsdeel.

Baâdoud heeft zelf via Facebook gereageerd op het bericht van Winter-Stroman. 'Daan en Willem hoeven wat mij betreft niet te verhuizen, maar de treiteraars moeten weg. Wij tolereren en accepteren dit gedrag niet!' schrijft de stadsdeelvoorzitter.

Joram van Klaveren en Louis Bontes van VNL hebben aangegeven Kamervragen te gaan stellen over de kwestie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden