Homoseksuele mannen mogen straks sneller bloed geven

Homoseksuele mannen mogen in de toekomst bloed doneren als ze vier maanden geen seks hebben gehad. Die termijn ligt nu op een jaar.

Edwin van der Aa
Homo's mogen straks bloed geven als ze vier maanden geen seks hebben gehad. Beeld ANP
Homo's mogen straks bloed geven als ze vier maanden geen seks hebben gehad.Beeld ANP

Een woordvoerster van bloedbank Sanquin bevestigt berichtgeving daarover van de NOS. Ze geeft wel aan dat nog niet is besloten wanneer de nieuwe termijn ingaat. Dat zal in overleg met het ministerie van Volksgezondheid gebeuren.

De 'wachttijd' heeft te maken met het risico op een besmetting met hiv. De kans op het virus is bij mannen die seks hebben met andere mannen veel groter dan bij andere mensen.

Discriminatie
D66-leider Rob Jetten stelde vanmorgen dat hij anno 2019 niet wil worden gediscrimineerd op zijn geaardheid. Jetten heeft een vaste relatie met een man.

Een woordvoerder van zorgminister Bruins laat weten dat de bewindsman het besluit van Sanquin afwacht. De bloedbank heeft een verkorting van de wachtperiode in beraad genomen op verzoek van Bruins.

"Onverwacht maar geweldig nieuws voor alle homo's die bloed willen geven," reageert Jetten. "En dat op de dag van de liefde. Een kortere wachttijd is precies waar D66 al lange tijd om vraagt, maar de strijd is nog niet voorbij. Ik blijf me inzetten voor selectie op risicogedrag, niet op geaardheid. Dan kan de wachttijd uiteindelijk ook verdwijnen."

Reactie COC Nederland

COC Nederland vindt het nieuwe bloeddonatiebeleid voor homo- en biseksuele mannen teleurstellend. De belangenorganisatie wil dat risicogedrag in plaats van seksuele oriëntatie het criterium wordt voor bloeddonatie.

'Wat ons betreft moet het bij bloeddonatie gaan over de vraag of je veilige seks hebt, niet over de vraag met wie je seks hebt,' reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'De bloedbank blijft onnodig discrimineren.'

'De wijziging heeft in praktijk nauwelijks betekenis,' aldus Oosenbrug. 'De meeste mensen willen toch echt vaker dan eens per vier maanden seks, en dat gun ik iedereen.' De COC-voorzitter roept minister Bruins, de Tweede Kamer en de bloedbank op om er voor te zorgen dat risicogedrag snel het criterium wordt voor bloeddonatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden