Update

'Homomannen weigeren als bloeddonateurs is discriminatie'

Stichting Sanquin, de Nederlandse stichting die bloeddonatie in Nederland regelt, discrimineert door homomannen te weigeren als bloeddonateurs. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens. Het Europese Hof van Justitie stelt echter dat het onder voorwaarden mag.

null Beeld anp
Beeld anp

Tot die uitspraak komt het mensenrechtencollege na een zaak die aanhangig was gemaakt door een homoseksuele man die graag bloed wilde doneren. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei vorige maand al af te willen van die permanente uitsluiting.

Het Europees Hof van Justitie stelt vandaag echter dat homo's uitsluiten voor bloeddonatie onder voorwaarden mag. Europese landen moeten dan echter wel onder meer aantonen dat deze mannen een groot risico hebben om bijvoorbeeld hiv op te lopen.

In 2009 stapte een Fransman naar de rechter omdat hij was geweigerd als bloeddonor op grond van zijn seksuele relatie met een man. Frankrijk sluit homo's uit bij bloeddonaties.

Het hof stelt nu dat de Franse rechter onder meer moet nagaan of het hoger risico voor homo's op het krijgen van door bloed overdraagbare infectieziektes en ziekteverwekkers zoals hiv nog steeds bestaat in Frankrijk. Ook moet worden gekeken of er minder belastende technieken bestaan die toch de veiligheid en gezondheid van de ontvanger garanderen.

Sanquin
In Nederland kunnen mannen die seks hebben of hebben gehad met mannen geen bloed doneren. Zij worden door Stichting Sanquin uitgesloten als donateur, omdat de risico's op besmetting met overdraagbare ziekten hoger zouden zijn bij homoseksuele of biseksuele mannen. Andere uitsluitingsgronden zijn een geschiedenis van drugsgebruik of als de vaste seksuele partner besmet is met HIV. Als mannen cocaïne hebben gesnoven of seks hebben gehad met een Afrikaanse vrouw, mogen zij 12 maanden geen bloed doneren.

'Onderwerp van gesprek'
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt nu dus dat permanente uitsluiting leidt tot discriminatie van homoseksuele en biseksuele mannen. Bovendien blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Maastricht en Sanquin dat permanente uitsluiting niet langer noodzakelijk is voor de veiligheid van het bloed. Dat had Sanquin al kunnen vermoeden, zegt het college. Dat betekent dat Sanquin de man discrimineerde. Reden dus om het donorselectiebeleid aan te passen, zegt het college.

Sanquin laat weten de uitspraak van het college zeer serieus te nemen en dat het beleid ten aanzien van bloeddonatie door homoseksuele mannen 'onderwerp is van gesprek' met partners als het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en verscheidene belangenorganisaties. Of dat op korte termijn tot een beleidswijziging zal leiden is niet duidelijk, aldus een woordvoerder. 'Het tempo van die gesprekken wordt niet alleen door Sanquin bepaald.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden