Ingezonden brief

'Homokroegen verplaatsen naar rand van de stad heeft geen zin'

Ton Jacobs gaf in zijn betoog over een Gay Village in Amsterdam volgens Parool-lezer Huub Verweij een verkeerde voorstelling van zaken.

Herdenkingsplek bij de homoclub in Orlando waar eerder deze maand een schietpartij plaatsvondBeeld ANP

Het pleidooi van Ton Jacobs zaterdag voor een Gay village in onze stad raakt volgens mij kant noch wal.

Hij beschrijft dat eind jaren negentig de ondernemers kwamen om even vette winsten op te halen omdat het allemaal fantastisch was in die tijd.

Een geheel verkeerde voorstelling van zaken. De ondernemers die in de jaren tachtig, negentig in de Reguliersdwars begonnen met gayzaken moesten keihard werken en vooral investeren om de loop in hun bedrijf te krijgen.

Zaken als de IT, Havana,Traffic, April en April's Exit moesten keihard aan de bak door allerlei activiteiten te organiseren. Zo bouwden wij met Havana een prachtige serie theatrale avonden op met Nicky Nicole en later met vele sterren uit de musicalwereld.

Er was een gezonde competitie en ook in samenwerking met de IT en de Roxy werden feesten het voorbeeld voor de hele stad.

Jongeren van nu komen wel samen maar kennelijk minder in de homozaken. Er worden heel veel feesten georganiseerd en kennelijk hebben ze daar hun weg naartoe gevonden.

Niet aan beginnen
Het verplaatsen van gayzaken naar de randen van de stad lijkt op geleide economie: geen kans van slagen, lijkt me, niet aan beginnen. Elke tijd krijgt de activiteiten die hij vraagt en de uitgaansgelegenheden die passen bij die tijd.

Als gayzaken niet meer aantrekkelijk zijn, komt er wel wat anders voor in de plaats. Dat laat onverlet dat de tendens van wegblijven niet kan en mag worden toegeschreven aan een nieuwe vorm van integratie, zoals sommigen onlangs in deze krant beweerden.

Orlando
Natuurlijk gaan homo's en lesbo's tegenwoordig uit in zaken die ze zelf kiezen en hebben ze een scala aan vrienden en vriendinnen van allerlei geaardheden, dat is winst.

Maar lees de artikelen van de laatste weken maar eens.

En zie de verschrikkelijke terreur in Orlando... we zijn er nog lang niet. Maar is genoeg te doen aan gayactiviteiten en een homokroeg zal net zo goed als een heterokroeg stinkend zijn best moeten doen om gasten te behouden en aan zich te binden.

Sommigen slagen daarin prima, anderen niet, ook niet aan de randen van de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden