Homohuwelijk in bijna de helft van de VS toegestaan na besluit hoogste rechter

Homoseksuele mannen en vrouwen kunnen toch in het huwelijksbootje stappen in zeker vijf Amerikaanse staten waar dat voorheen was verboden. Dat is het gevolg van een besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof. In bijna de helft van de Amerikaanse staten is het homohuwelijk inmiddels toegestaan.

Homohuwelijk in 2013 in Hollywood. Beeld afp
Homohuwelijk in 2013 in Hollywood.Beeld afp

Lagere rechters in Utah, Oklahoma, Virginia, Wisconsin en Indiana haalden eerder een streep door regelgeving die het homohuwelijk verbood. Omdat het Hooggerechtshof vandaag weigerde het hoger beroep in de zaken te behandelen, blijven de eerdere uitspraken ongewijzigd. Hierdoor is het homohuwelijk nu toegestaan in oerconservatieve staten als Oklahoma en Utah.

Door het besluit kunnen homo's in 24 Amerikaanse staten trouwen. Nog eens zes andere staten geven naar verwachting ook snel het groene licht voor het homohuwelijk. North Carolina, West Virginia, South Carolina, Wyoming, Kansas en Colorado vallen onder de jurisdictie van de rechtbanken die het huwelijk tussen twee mensen van dezelfde sekse eerder mogelijk maakten.

Duidelijkheid

Het besluit van het hof is opvallend. Volgens the New York Times wekt het de suggestie dan rechters zich niet willen mengen in de stroom aan besluiten voor het homohuwelijk. Terwijl voor- en tegenstanders van het homohuwelijk de hoogste Amerikaanse rechters juist hadden opgeroepen duidelijkheid te verschaffen over de kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden