Opinie

‘Homohaat zit verankerd in de samenleving’

De vernieling van het bloemstuk bij het monument op Meer en Vaart is een wake-upcall, betoogt dominee Martijn van Leerdam in dit opiniestuk.

Bloemstukken bij het monument op Meer en Vaart. Het bloemstuk van Pink Nieuw-West werd vernield.  Beeld Pink Nieuw-West
Bloemstukken bij het monument op Meer en Vaart. Het bloemstuk van Pink Nieuw-West werd vernield.Beeld Pink Nieuw-West

Bij de herdenking op 4 mei, vorige week zaterdag, legde Pink Nieuw-West namens de lhbtqi-gemeenschap in Nieuw-West een bloemstuk bij het monument op Meer en Vaart. Veel mensen weten niet dat er in de Tweede Wereldoorlog ook mensen met een afwijkende seksuele ­voorkeur zijn vastgezet en gedood. Het bloemstuk is enkele dagen later vernield (Het Parool van woensdag).

Deze gebeurtenis staat symbool voor de kwetsbare positie van lhbtqi’ers in de stad. Onder opiniemakers is het populair om te beweren dat dit door moslims komt. Maar homohaat wordt ook in kerken, op voetbalvelden, op rechtse internetfora en in politieke kringen waargenomen. Dat moet veranderen.

Stel: je bent een veertienjarige jongen en je wordt voor het eerst verliefd, op een jongen. Je weet hoe je leeftijdsgenoten zullen reageren, dus je zegt maar niets en hoopt dat het weer overgaat. Het maakt niet uit of je naar een behoudende kerk gaat of een moskee, een voetbalclub of je vrienden op straat. Overal zul je even kwetsbaar zijn. Iedereen snapt dat dit kan leiden tot sociaal isolement, met psychische schade tot gevolg.

Nu kun je zo’n bloemincident ook laten gaan als je dominee, imam, politicus of voetbaltrainer bent. Het gaat immers te ver om alles op te hangen aan een kleine gebeurtenis. Het wegnemen van één bloemstuk, terwijl Pink Nieuw-West al zes jaar aan de 4 meiherdenking op Meer en Vaart meewerkt, is slechts een incident. Betrokkenen hebben dan ook nagedacht of dit incident wel naar buiten moet worden gebracht.

Wie het nieuws heeft gevolgd, weet dat lhbtqi’ers in Amsterdam regelmatig worden uitgescholden en zelfs in elkaar geramd. Op verschillende plekken, door mensen van allerlei afkomst. Homohaat zit verankerd in de samenleving. Als dat zo is, is het geen incident, maar vraagt deze gebeurtenis om een brede veroordeling.

Daarom verhef ik mijn stem in de kerken van Nieuw-West, en roep ik andere religieuze leiders, bestuurders, politici en vertegenwoordigers van publieke organisaties op dat ook te doen. Stigmatisering van lhbtqi’ers is niet normaal. We moeten hier iets aan doen. In onze eigen kring, en in de samenleving als geheel. Als er een plek nodig is om daarover te praten, dan kan dat bij mij in de kerk.

Martijn van Leerdam, dominee bij de Protestantse Kerk Amsterdam, in de Opgang (Osdorp) en de Sloterkerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden