Homoboekhandel Intermale stopt

Intermale in de Spuistraat. Geheel rechts Hans Hafkamp. 'Nu is alleen boekhandel Vrolijk over.' Foto Marc Driessen Beeld
Intermale in de Spuistraat. Geheel rechts Hans Hafkamp. 'Nu is alleen boekhandel Vrolijk over.' Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - Homoboekhandel Intermale in de Spuistraat 251 stopt ermee. Na zondag gaat de deur dicht en heeft Amsterdam opnieuw een roze veer gelaten.

In de 27 jaar dat Intermale bestond, hebben eigenaar Eric Wulfert en bedrijfsleider Hans Hafkamp de opkomst en neergang van het homoleven in Amsterdam meegemaakt. Tot aan de Gay Games in 1998 ging het steeds beter. Daarna werd het minder en nu is de rek eruit.

''Er komen steeds minder homo's naar Amsterdam. Niet alleen vanuit Nederland, maar ook vanuit het buitenland,'' zegt Wulfert. ''Jongens grijpen ook steeds minder vaak naar een boek om zich te kunnen identificeren met homoseksuele hoofdpersonen. Het Boekblad omschreef het aardig: 'De homo-emancipatie doet de roze boekhandel de das om,'' vult Hafkamp aan. Hij wil maar zeggen: was vroeger de homo nog een exoot van het type Albert Mol, nu kom je ze in elke televisieserie tegen en kijkt niemand er meer van op.

En dan is er de verkoop via internet, waar Wulfert en Hafkamp bewust niet in mee zijn gegaan. Ze hadden het idee dat hun steeds ouder wordende klanten er ook niet echt op zaten te wachten. Wulfert: ''Die kwamen hier voor persoonlijk advies en om een beetje rond te neuzen.''

Het aanbod aan homoliteratuur wordt ook steeds schraler, vinden ze. Uitgeverij Veen had ooit een reeks en Bert Bakker kwam met een serie erotische jongensboeken. Nederland liep toen nog voorop in de homo-emancipatie met een schrijver als Reve. Hafkamp: ''Mijn voorbeeld toen ik vijftien was.'' In het buitenland lag dat allemaal een stuk moeilijker. Dus kwam het internationale gaytoerisme naar Amsterdam en kocht bij Intermale het Engels-, Duits- en Franstalige werk. Fictie, non-fictie en erotica.

Alleen boekhandel Vrolijk blijft nu nog over, zeggen de twee. ''En die wensen we echt alle succes!'' (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden