Holocaustmonument komt er ondanks woedende Wolkers

Het namenmonument van Daniel Libeskind komt hoe dan ook in het Wertheimpark, ondanks de bezwaren van omwonenden. Dat was gisteravond de onontkoombare conclusie na afloop van de bespreking van de plannen in de bestuurscommissie van het stadsdeel Centrum.

Lodewijk Asscher legt een krans bij het andere Holocaustmonument van het parkBeeld ANP

Dat was gisteravond de onontkoombare conclusie na afloop van de bespreking van de plannen in de bestuurscommissie van het stadsdeel Centrum. De bestuurscommissie gaat weliswaar over de verlening van de vergunning, stelde voorzitter Boudewijn Oranje, maar de komst van het Holocaustmonument naar Amsterdam is op landelijk niveau overeengekomen en de gemeenteraad heeft in maart de keuze gemaakt voor het Wertheimpark.

Het enige wat de bestuurscommissie kan doen, aldus Oranje, is het stellen van randvoorwaarden die de overlast van de komst van een publiekstrekker met naar verwachting 250.000 bezoekers per jaar naar het kleine stadspark zo veel mogelijk beperken. De fractie van D66 nam meteen een voorschot op dat streven door te pleiten voor het compenseren van het verloren groen, het plaatsen van extra vuilnisbakken en een verbod op een parkeerplaats voor touringcars.

Overschaduwen
Dat ging allemaal wel erg snel naar de zin van een grote delegatie van omwonenden die naar de vergadering waren gekomen in de hoop de plannen te kunnen tegenhouden. Negen insprekers namen de gelegenheid te baat om de bestuurscommissie te overtuigen van de noodzaak om een andere plek te zoeken voor het namenmonument.

Kort samengevat: het Wertheimpark is te klein voor een tweede Holocaustmonument en de functie van buurtpark zal grotendeels verloren gaan. Ook is er vrees dat het Auschwitzmonument van Jan Wolkers wordt overschaduwd door het namenmonument. Weduwe Karina Wolkers sprak gisteren in de krant haar afschuw uit over de plannen om een tweede Holocaustmonument te plaatsen.

Er was ook veel kritiek op de procedure: hoe is het mogelijk een besluit te nemen over de beste locatie voor het monument, terwijl er nog geen enkele duidelijkheid bestaat over het ontwerp? Voorzitter Jacques Grishaver van het Nationaal Auschwitz Comité, de opdrachtgever voor het monument, liet in de wandelgangen doorschemeren dat Libeskind zijn plannen pas wil presenteren wanneer er volledige duidelijkheid is over de locatie. Als de bestuurscommissie later deze maand zijn goedkeuring geeft aan het Wertheimpark, komt de Amerikaanse architect op korte termijn naar Amsterdam om zijn ontwerp voor het monument te laten zien.

Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden