Holocaust herdacht bij het Auschwitzmonument

Met een stille tocht en een plechtigheid bij het Auschwitzmonument in Amsterdam is zondag, in de stromende regen, de Jodenvervolging door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Burgemeester Femke Halsema stelde dat het heel erg belangrijk is om "steeds weer te vertellen en door te vertellen, opdat het nooit weer kan gebeuren".

En: "Zodat we ons ook nu te weer kunnen stellen tegen genocide en tegen misdaden tegen de menselijkheid".

Namenmonument
Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, noemde het in haar toespraak belangrijk dat er een namenmonument komt.

"Ter herinnering aan al die niet gekende familieleden. Een groot monument. Er moeten 102.000 namen op passen. En het heeft een groot verhaal te vertellen."

Dat nationaal monument staat gepland op de Weesperstraat in de hoofdstad. Omwonenden hebben daar bezwaar tegen gemaakt, omdat er bomen voor moeten worden gerooid en ze het te groot vinden, maar die bezwaren zijn afgewezen.

De door het Nederlands Auschwitz Comité georganiseerde herdenking is jaarlijks op de laatste zondag van januari.

Dag van herdenking
In 2005 riep Kofi Annan, de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van het naziconcentratiekamp Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Over de hele wereld worden die dag slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht.

Het Auschwitzmonument is opgebouwd uit gebroken spiegels en gemaakt door Jan Wolkers. De tientallen aanwezigen werd verzocht, ondanks de stromende regen, de paraplu's in te klappen zodat alle belangstellenden de plechtigheid goed konden volgen.

Ook elders in het land wordt zondag de Jodenvervolging herdacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden