'Holmies': de internetgroupies van James Holmes

De tieners adoreren hem. Ze kleden zich net als hem, kleuren hun haar rood en dwepen massaal met hem op internet. Dit keer is het geen vampierrage of nieuwe boyband die de gemoederen verhit, maar massamoordenaar James Holmes die afgelopen 20 juli twaalf mensen vermoordde in een bioscoopcomplex in Colorado. Zijn fans noemen zich liefkozend 'holmies'.

Redactie
James Holmes. Beeld afp
James Holmes.Beeld afp

Het is een fenomeen op internet dat ook de kop opstak nadat de Noor Anders Breivik 77 mensen doodde in een dubbele aanslag in Oslo en op het eiland Utoya. Ook nu zijn het voornamelijk tieners die onder meer op Tumblr, Facebook en Twitter hun 'fascinatie' voor Holmes uiten.

De holmies roepen elkaar onder meer op om James te schrijven in zijn cel (op Tumblr inclusief een overzicht van de regels die gelden voor het ontvangen van post in de gevangenis waar hij verblijft), maken avatars met zijn foto's of plaatsen foto's van zichzelf met rood haar en een geblokt shirt: Holmes droeg een geblokt overhemd en verfde zijn haar felrood, naar eigen zeggen om te lijken op het personage van The Joker uit de vorige Batman-film. Holmes pleegde zijn aanslag tijdens de vertoning van de nieuwe Batman-film: The Dark Knight Rises.

Ignorance
De holmies oogsten op internet vooral afkeer en haat. Zelf roepen ze op 'to stop the hate' of 'the ignorance'. In de ogen van de meeste holmies is hun steun aan hun idool juist een goed iets. Zo schrijft Tumblr-gebruiker JamesHolmesLover86: 'Als een James Holmes supporter keur ik niet alles goed wat hij gedaan heeft. Ik steun hem wel in die zin dat ik medelijden met hem heb, en dat zijn mentale toestand niet goed was. Mensen zijn zo snel in het veroordelen van iemand, terwijl er vast veel meer aan de hand is dan dat wij weten'.

Op Facebook hebben aanhangers een fanpage aangemaakt die bijna 800 followers heeft. Daar kunnen geïnteresseerden ook hun mening geven over of James Holmes nu wel of niet bevrijd moet worden uit de gevangenis.

Een eerdere fanpagina werd van Facebook verwijderd, hoewel een woordvoerder van de sociale mediasite aan CNN liet weten dat de pagina niet in strijd was met de gebruiksvoorwaarden van Facebook, iets wat de discussie aanzwengelde over de grenzen die dergelijke websites wel of niet aan hun gebruikers (Facebook heeft er een slordige 900 miljoen) zou moeten opleggen.

Intussen wacht de 24-jarige James Holmes op zijn proces. Door de aanklagers van de rechtbank in Colorado werd hij in beschuldiging gesteld van twaalf moorden met voorbedachten rade en 116 pogingen tot moord (het dubbele aantal van het aantal zwaargewonden dat bij de aanslag viel). Holmes kan de doodstraf door injectie krijgen, hoewel die in Colorado al sinds 1976 niet meer is uitgevoerd, mede door de vele processen die tegen de staat lopen tegen deze omstreden methode.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden