Hollywood pafte gesponsord

LOS ANGELES - Tabaksproducenten hebben Hollywoodsterren in het begin van de vorige eeuw enorme sponsorbedragen betaald om ostentatief te roken in de film.

Tijdens een aantal rechtszaken vanuit de antirooklobby kwamen documenten tevoorschijn waarin de relatie tussen tabak en de filmstudio's staat beschreven.

Eén tabaksproducent, zo blijkt uit de papieren, betaalde omgerekend naar de huidige koersen in één jaar meer dan twee miljoen euro sponsorgeld aan de sterren. Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Californië lieten praktisch alle grote sterren uit de jaren dertig, veertig en vijftig zich betalen voor nicotineverbruik. Onder hen waren Joan Crawford, Clark Gable, Bette Davis, Gary Grant, Spencer Tracy en John Wayne. Grote acteurs als Crawford en Gable ontvingen bij benadering zevenduizend euro per jaar.

De deals werden gesloten vanaf het begin van de geluidsfilms. Jazzzanger Al Johnson was een van de eerste sterren die geld ontvingen voor de promotie van roken. Hij maakte reclame voor Lucky Strike, die hij 'het merk sigaret voor acteurs' moest noemen.

Volgens de onderzoekers is de invloed die de rooklobby op de filmindustrie had, vandaag de dag nog steeds merkbaar. (HET PAROOL)

Clark Gable ontving bij benadering zevenduizend euro per jaar om ostentatief te roken in films. Foto ANP Beeld
Clark Gable ontving bij benadering zevenduizend euro per jaar om ostentatief te roken in films. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden