PlusMijn Amsterdam

Holly Mae Brood: 'Drukte kan ik niet zo goed aan'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Holly Mae Brood.

null Beeld Van Nerum Tammy
Beeld Van Nerum Tammy

Eerste keer Amsterdam
"In Zuid, in de slaapkamer van mijn ouderlijk huis. Mijn eerste levendige herinneringen heb ik aan peuterspeelzaal Het Speelhol. Als je jarig was, mocht je daar op een groot vel papier liggen en werd van jou een omtrek gemaakt, waarna we die met de groep mochten inkleuren. Mijn leidster Wanda was zo leuk, ik kom haar nog weleens tegen in de stad."

Mijn buurt
"In West, tussen de Overtoom en de Kinkerstraat. Gelukkig een rustig stuk, want drukte kan ik niet zo goed aan. Ik zat een tijdje in de Jordaan, supercute en pittoresk, maar omdat mijn straat in een of andere lijst van mooiste straten stond werd ik gek van de toeristen."

Beste plek om te sporten
"Ik sport niet. Echt niet. Ook niet een beetje. Zelfs niet voor de vorm. Ik heb ook wel het geluk dat het niet enorm nodig is. Mochten de kilo's wel aan me blijven plakken, dan zou ik, denk ik, een rondje Vondelpark doen. Ik woon er ongeveer naast, dus dan heb ik geen excuus meer."

Danscafé de Exit Beeld Van Nerum Tammy
Danscafé de ExitBeeld Van Nerum Tammy

Uitgaan
"Dan toch de Reguliersdwars. Mijn vrienden willen daar altijd naartoe en mensen zijn daar niet zo bezig met iets te zijn. Dat vind ik altijd irritant. Zo lekker hippig doen met zijn allen. Afschuwelijk. We belanden het vaakst in de Exit, bij de paal waar we dan met zijn allen aan hangen. Heel fout, maar heel leuk. Je kunt er nummers aanvragen, mijn go-to nummers zijn die van Abba en André Hazes. Lekker meezingen!"

Mooiste monument
"Het Homomonument, omdat ik daar elk jaar met de Canalparade in de buurt sta te feesten. De sfeer, de gezelligheid en vooral de liefde die openlijk mag worden gevierd - dat vind ik fijn en bijzonder. Altijd als ik erlangs rijd, denk ik daaraan."

Mooi lied over Amsterdam
"Elk jaar zitten we op een bootje bij het Prinsengrachtconcert en dan is het laatste nummer altijd Aan de Amsterdamse Grachten. Dat vind ik zo'n bijzonder moment. Iedereen weet dan dat het concert bijna is afgelopen en gaat staan. Mensen in de bootjes wiebelen mee met de muziek en iedereen zingt dan mee. Daar word ik altijd superemotioneel van, maar ik ben ook lekker dramatisch."

Homonument Beeld Van Nerum Tammy
HomonumentBeeld Van Nerum Tammy

Dagelijkse boodschappen
"Ik neem me vaak voor vaker naar de Ten Katemarkt te gaan, maar het komt er nog te weinig van. Er is een traiteur waar ik vaak kom in de Cornelis Schuyt: Tom Ensink. Tom maakt heel lekkere tonijn­salade met appel erin. Echt heerlijk. Ik ben verder namelijk heel moeilijk met prutjes. Dat ik niet weet waar iets van is gemaakt."

Coffeeshop
"Eén keer, omdat ik sigaretten moest halen. Ik vond het reuzespannend, maar kwam erachter dat ze die niet verkopen. Tenminste, niet aan mij, want onder de balie lag wel een voorraadje voor mensen die ze aardig vonden, geloof ik."

Museum
"Zo erg, ik ga nooit. En dat terwijl mijn moeder me een Museumjaarkaart heeft aangesmeerd. Ik ga weleens naar exposities die met mijn vader te maken hebben, maar het laatste museum dat ik heb bezocht was, denk ik, het Rijksmuseum, met mijn studie."

Tonijnsalade van Tom Ensink Beeld Van Nerum Tammy
Tonijnsalade van Tom EnsinkBeeld Van Nerum Tammy

Dit kan veel beter
"Met koptelefoons en oortjes op fietsen en scooterrijden moet worden verboden. Ik kan dat niet aan. Mensen kunnen al niet fietsen in Amsterdam, laat staan als ze niets horen. Dan zijn ze in een andere wereld en slingeren ze van links naar rechts. Of mensen die door rood rijden. Dat vind ik zo ontzettend dom. Dan zou het wat mij betreft legaal mogen zijn die mensen aan te rijden. Ik denk dan: je vraagt er zelf om."

Een avond stappen met
"Dit klinkt dan weer weeïg, maar ik zou met mijn pa willen stappen. Wel in de tijd dat mijn ouders elkaar ontmoetten in de Richter, waar mijn moeder achter de bar werkte. Als ik haar verhalen hoor van hoe het uitgaansleven toen was, zou ik graag zo'n nachtje willen meebeleven. Ik ben altijd de kleine snuit van de familie geweest, maar eens goed dronken worden met hem lijkt me wel wat."

Mooiste herinnering
"Mijn ouderlijk huis in de Jan van Eijckstraat. Ik zie mijn familie nog veel nu we apart wonen, maar ooit hebben we daar onder een dak gewoond: mijn zussen, mijn moeder, mijn vader en ik. Toch bijzonder. Ik scooter er nog best vaak eventjes langs."

Wil altijd nog
"Met zo'n enorme filmposter in de stad hangen. Wajo, dat is vet hoor. Met je hoofd zo ziek groot op zo'n gebouwgroot doek."

Jan van Eijckstraat Beeld Van Nerum Tammy
Jan van EijckstraatBeeld Van Nerum Tammy
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden