Holleeders verdediging veegt vloer aan met OM en getuigen

Vijf dagen lang kraken Willem Holleeders advocaten de getuigen en liquidatiedossiers tegen hem. Ze zullen vrijspraak vragen in plaats van het geëiste levenslang. Op de openingsdag waren de twee kroongetuigen doelwit.

Advocaten Sander Janssen (L) en Robert Malewicz komen aan bij de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker voor het pleidooi in de strafzaak tegen Willem Holleeder.Beeld ANP

Voor ze begonnen aan hun vijfdaagse pleidooi, toonden Willem Holleeders advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz een flitsende videopresentatie die de overweldigende mediabelangstelling voor hun cliënt verbeeldde. Het was maar een fractie van wat allemaal aan artikelen, boeken, films, series, et cetera is verschenen, maar de compilatie was niet mis te verstaan. Holleeder is overal. Eerst als Heinekenontvoerder, als zware crimineel, toen een tijd als een soort overjarige Pietje Bell en sinds zijn zussen tegen hem getuigen, als monster en psychopaat.

Veroordeling maatschappij
Nee, de raadslieden vragen de rechtbank niet om strafvermindering nu hun cliënt al door de maatschappij is veroordeeld. (Dat zou weinig zin hebben aangezien levenslang dreigt én Holleeder de hype zelf volop heeft aangejaagd met zijn geposeer met bekende mensen, zijn optreden in College Tour, zijn rap met lange Frans en zijn column in de Nieuwe Revu, om wat te noemen.)

De boodschap was een andere. Een dringend beroep op de rechtbank zich niet te laten leiden door het beeld dat buiten 'de bunker' van Holleeder is geschapen, maar door het strafdossier. Niet aan de hand van de overtuiging van Holleeders schuld bewijsmiddelen uit de dossiers plukken, maar eerst beoordelen of er wettig en overtuigend bewijs ís.

Dat laatste is volgens de verdediging niet het geval.

Vijf aktes
Het pleidooi bestaat uit vijf aktes die elk een dag beslaan. De biechten van de kroongetuigen; de getuigenissen van Holleeders zussen en ex; de andere bijzondere getuigen; de moorddossiers en, tot slot, de bespreking van de beweerde criminele organisatie.

Dag één was voor de kroongetuigen. Sander Janssen is gepromoveerd op het fenomeen en dé deskundige in Nederland.

Justitie heeft Peter la Serpe en Fred Ros gekocht met onrechtmatige toezeggingen en wederrechtelijke financiële beloningen, vindt hij. Peter la Serpe mocht nota bene de 65.000 euro aan bloedgeld houden die hij zelf met de liquidatie van de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman zegt te hebben 'verdiend'! Fred Ros hield de ruim vier ton die hij voor zijn zwijgen zegt te hebben gekregen gedurende de eerste ronde van de grote liquidatiezaak Passage bij de rechtbank (voordat hij kroongetuige werd).

In die zaak Passage, tegen Holleeders medeverdachten, zijn vergelijkbare verweren door rechtbank en gerechtshof gepasseerd, maar Janssen vindt dat de rechters nu een eigen afweging moeten maken.

Interpretatieverschillen
Wat de inhoud betreft: de twee spijtoptanten spreken elkaar op belangrijke punten keihard tegen. De rechtbank kán niet doen wat het hof in Passage heeft gedaan: al die discrepanties wegschrijven als interpretatieverschillen en de verklaringen toch allebei gebruiken.

Janssen zal het vaker zeggen: de aanklagers plukken steeds maar weer wat uit het dossier wat van hun gading is en negeren wat niet uitkomt. "'Cherry picking 2.0, heb ik hier in de kantlijn van mijn pleidooi geschreven."

Sterker: hetzelfde Openbaar Ministerie dat in Passage 'in eerste aanleg' levenslang eiste voor de leugenachtige en gewetenloze verdachte Fred Ros, hees hem in hoger beroep als betrouwbare kroongetuige op het schild.

"Het OM geeft met grote stelligheid precies een tegenovergestelde visie op precies hetzelfde feitencomplex," betoogde Janssen. "U kunt zich voorstellen dat wij als advocaten blij zijn met dit soort gedraai. Het toont haarfijn hoe het OM omspringt met getuigen die wél en niet in het straatje passen."

Vrijdag komen de veelbesproken verklaringen van de zussen en ex aan bod. Een weinig gewaagde voorspelling: Janssen en Malewicz gaan daar de vloer van de bunker mee aanvegen.

Lees het liveblog over de zaak Willem Holleeder hier terug.

Lees ook:
Paul Vugts: 'Ik ben al zeker 200 keer in de bunker geweest'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden