Holleeder woedend om nieuwe geluidsopnames van zus Astrid

De rechtbank is vergevorderd met het doorspitten van de moorddossiers tegen Willem Holleeder. Die wordt er vooral 'moe' van dat zus Astrid wéér geluidsopnames inbrengt.

Paul Vugts
Een compilatie rechtbanktekening met Willem Holleeder en zijn advocaat Robert Malewicz links van hem. Beeld anp
Een compilatie rechtbanktekening met Willem Holleeder en zijn advocaat Robert Malewicz links van hem.Beeld anp

Zijn advocaten waren op de zesenveertigste zittingsdag met dat nieuws gekomen waar Willem Holleeder steeds op voorbereid probeert te zijn, maar dat hem toch rauw op zijn dak valt.

Zus Astrid Holleeder heeft weer heimelijk gemaakte geluidsopnames van gesprekken met haar broer ingebracht in zijn liquidatieproces. Uitgewerkt: 55 kantjes. In een eerste scan lijken de besproken onderwerpen in lijn met de vele andere opnames, maar de duivel kan in de details schuilen.

The New Yorker
Het 'bandjesnieuws' kwam hard aan. Holleeder probeerde zich duidelijk te beheersen en klonk eerst vooral vermoeid, maar hield zijn woede toch niet in.

"Ik heb vanaf dag één gezegd dat Astrid dit spelletje zal blijven spelen! Het begint wel vervelend te worden allemaal. Ik maak me niet druk over de inhoud, maar ik vind het toch brutaal dat ze dit zo doet én dat ze (in een interview) in The New Yorker heeft gezégd dat ze hier spelletjes speelt," fulmineerde Holleeder.

"Het is zó doorzichtig. Ik moet me hier verantwoorden voor dingen die ik niet gedaan heb. Weet u hoe het is hier weer te moeten reageren op die spelletjes? Het is wel kut, hè, nu weer met die opnames."

Heimelijk opgenomen bandjes
Rechtbankvoorzitter Frank Wieland merkte op dat de rechtbank het stuk in The New Yorker heeft gelezen en het standpunt van Holleeder goed hoorde.

Officier van justitie Lars Stempher, nooit te beroerd om wat te prikkelen, zei dat 'het Openbaar Ministerie het prettig vindt dat er bandjes zijn die heimelijk zijn opgenomen' omdat die Astrids getuigenissen enigszins controleerbaar maken. "Over hoe die opnames beoordeeld moeten worden, spreken we later."

Dondersgoed
Holleeder beloofde zich te herpakken en rustig te antwoorden op vragen over de criminele organisatie die hij zou hebben gevormd met criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis, met het oogmerk liquidaties te laten plegen. Dat lukte het ene moment beter dan het andere.

'Jongste rechter' Margo Somsen nam de rolverdeling in de vermoede bende door, de inkomsten, de uitgaven, de onderlinge communicatie, et cetera.

Toch, Holleeder greep steeds terug op de manoeuvre van zijn zus, met zijn bekende mantra. "Astrid heeft haar hele verhaal samen met Sonja en Sandra in elkaar gezet. Zij weet als advocaat dondersgoed hoe ze iedereen moet bespelen."

Aanklager Stempher: "Uw visie komt er op neer dat Astrid iedereen kan manipuleren om precies te vertellen wat zij wil. Terwijl Sonja en (ex) Sandra toch ook heel andere zaken vertellen dan Astrid. U blijft er bij dat bijvoorbeeld Sandra meewerkt aan een complot waardoor u levenslang achter de tralies komt? Dat legt u dan wel bij een getuige op haar bord, hè, dat beseft u?"

Biertje drinken samen
Holleeder, gepikeerd: "Ja. Sandra is ook geen gewone vrouw, hè? Sandra is de weduwe van (de beruchte, geliquideerde crimineel) Sam Klepper. U mag nog blij zijn dat ze me levenslang probeert aan te smeren."

Stempher: "Van dit soort suggesties distantieer ik me..."

Rechtbankvoorzitter Frank Wieland: "U zou eens een biertje moeten drinken samen. Dat wordt gezellig..."

De zaak gaat donderdag verder met aandacht voor de nabestaanden van slachtoffers. Vrijdag treden zussen Astrid en Sonja, weer aan.

Lees verder: Dag 46: Holleeder: 'Ik heb geen moordenaars. Niet één'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden