Holleeder wil af van zijn stigma

Het Amsterdamse hof streeft ernaar eind november te beginnen aan het hoger beroep tegen Willem Holleeder en zes medeverdachten. Gisteren en vandaag waren de inleidende beschietingen.

Willem Holleeder zag er iets beter uit dan aan het einde van de rechtszaak waarin hij op 21 december tot negen jaar cel werd veroordeeld voor het afpersen van zakenlieden. "Ik ben nog steeds heel ziek, maar het gaat wel," liet de hartpatiënt het hof weten. Hij was aan het eind van de dag van gisteren bekaf, dat wel, en hij hield het nog net uit in de zwaarbeveiligde rechtszaal van de Rotterdamse rechtbank - waarheen het hof is uitgeweken voor de voorbereidende zittingen.

Enige opwinding gaf de mededeling waarmee het gerechtshof uit eigen beweging kwam; over de rol die de verschillende raadsheren eerder hadden gespeeld in procedures waarbij verdachten, slachtoffers of getuigen in de zaak waren betrokken - en over familiebanden tussen raadsheren en spelers in het strafdossier. Vooral de mededeling dat de partner van de belangrijke getuige Dennis P. een nicht is van de echtgenoot van raadsheer Margot Gonggrijp, leidde bij Holleeder tot onrust.

Achter gesloten deuren lichtten hij en zijn advocaten Jan-Hein Kuijpers en Stijn Franken toe welke bezwaren die familieband in hun ogen mogelijk kan opleveren, en hoe de onpartijdigheid van Gonggrijp in de loop van de appelzaak mogelijk in gevaar zou kunnen komen. Na uren van afgeschermd overleg besloten Holleeder en de raadslieden aanvullend onderzoek naar de kwestie te zullen doen, voordat ze de raadsheer vragen zich terug te trekken of haar desnoods 'te wraken' - waarna een andere rechtbank moet zien of ze met haar familieband de schijn van partijdigheid wekt.

De verdachten vinden hun eerdere veroordelingen niet terecht en de straffen te hoog, het openbaar ministerie wil meer straf; ook voor misdrijven waarvan de verdachten op 21 december door de rechtbank zijn vrijgesproken.

Namens Holleeder had Stijn Franken ook een gloedvol betoog vooraf. Het hof moet justitie 'niet ontvankelijk verklaren' in haar vervolging nu Holleeder in de media als een beest zou zijn afgeschilderd.

"Kretologie is doorgedrongen tot het hart van deze zaak en het gaat al lang ergens anders om dan om waarheidsvinding," betoogde Franken - zoals zijn confrère Kuijpers ook tijdens de eerste rechtszaak al had betoogd. "Holleeder verkoopt. Zonder boek waarin hij prominent figureert, tel je als misdaadjournalist niet mee. Weekbladen, kranten en actualiteitenrubrieken berichten uitvoerig over hem en het plaatje van Holleeder op zijn scooter is onderdeel geworden van ons collectieve geheugen. De naam Willem Holleeder is synoniem geworden voor 'grote crimineel'. Door de overweldigende media-aandacht is een onbevangen oordeel van uw hof niet meer mogelijk."

Advocaat-generaal Hans Wesselink ziet het probleem niet zo. "Er zijn strafzaken die zich volledig aan het oog van het publiek onttrekken en er zijn zaken die een overweldigende media-aandacht genieten. Naar ons idee bestaat er geen enkele twijfel dat uw hof in staat is de heer Holleeder als verdachte te zien en niet als dader. We hebben geen enkele reden dat objectieve waarheidsvinding niet meer kan." (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden