Update

Holleeder vraagt niet om opheffing voorlopige hechtenis

Na de opzienbarende nieuwe getuigenissen tegen Willem Holleeder ging het proces tegen hem vanmorgen met een pro-formazitting van start, onder grote belangstelling.

Paul Vugts
Willem Holleeder Beeld anp
Willem HolleederBeeld anp

Willem Holleeder ging vandaag bij de rechtbank in Amsterdam niet in op de belastende verklaringen over zijn betrokkenheid bij liquidaties, die zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra over hem hebben afgelegd. De rechter vroeg nog of hij wilde reageren. 'Op dit moment niet', was zijn antwoord.

De zussen en ex-vriendin van Willem Holleeder hebben de recherche verteld dat hij achter de liquidaties zat van John Mieremet, Sam Klepper, Kees Houtman, Thomas van der Bijl, Cor van Hout en Willem Endstra. Dat bleek vandaag op de eerste inleidende zitting in de zaak tegen Holleeder. Ook zou hij overwogen hebben misdaadjournalist Peter R. de Vries te laten doodschieten als hij zou worden gepakt voor het bedreigen van de journalist.

Liquidatie van Sam Klepper
Holleeder eiste volgens zijn zussen dat zus Sonja haar huis in Spanje zou verkopen om met de opbrengst de schutters te betalen die haar man Cor van Hout hadden doodgeschoten. Hij zou ook Sonja het geld hebben afgeperst dat was verdiend met het boek en de rechten van de film over de ontvoering van Freddy Heineken. En hij zou George van Kleef niet hebben gewaarschuwd dat hij zou worden vermoord, omdat anders zou uitlekken dat Holleeder contacten had in de groep die hem heeft geliquideerd.

Weduwe Sandra zegt na de liquidatie van haar man Sam Klepper een tasje met een miljoen gulden aan Holleeder te hebben gegeven om de beveiliging van haar en haar twee kinderen te regelen.

Later
Door de nieuwe verklaringen van de zussen en ex-vriendin van Willem Holleeder en van getuige Hidr K. zal de liquidatiezaak tegen hem later beginnen dan gehoopt. Het Openbaar Ministerie wilde het proces dit najaar houden, maar dat lijkt niet te lukken.

De aanklacht tegen Holleeder draait formeel nog steeds om het geven van de opdrachten tot de liquidaties van de malafide vastgoedhandelaar Kees Houtman en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl, plus het lidmaatschap van een criminele organisatie met (het uitlokken van) moorden als oogmerk. Over het toevoegen van andere liquidaties op de tenlastelegging wil justitie later beslissen.

Zaak Passage
Het OM wil de vier nieuwe getuigen tegelijkertijd laten horen in de moordzaak tegen Holleeder ('Vandros') en het hoger beroep in de grote zaak Passage.

Aanklagers Sabine Tammes en Joris Beliën zien volop bewijs tegen Holleeder dat rechtvaardigt dat hij blijft vastzitten. Holleeders advocaat Stijn Franken zag af van zijn verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis. Holleeder werd vanmorgen met zwarte schermen afgeschermd, zodat de bezoekers op de publieke tribune hem niet konden zien.

Advocaat Stijn Franken ziet door de nieuwe verklaringen van Holleeders intimi af van zijn geplande verzoek tot ophef van zijn voorlopige hechtenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden