Holleeder voerde de 'Allesweter' weer ten tonele. De wie?

Willem Holleeder voerde tijdens de rechtszaak tegen hem de 'Allesweter' ten tonele, een mysterieuze spil in de onderwereld bij wie vele criminelen te rade zouden zijn gegaan. De wie?

Willem Holleeder Beeld anp
Willem HolleederBeeld anp

Het was niet voor het eerst dat de 'Allesweter' wordt genoemd in de rechtszaal: de geschiedenis herhaalde zich.

In 2007 kwam hij voor het eerst ter sprake, in een betoog van journalist Bas van Hout, tijdens - ook toen al - een strafzaak tegen Willem Holleeder.

Van Hout was door diezelfde Holleeder als getuige opgeroepen om te vertellen over de 'Allesweter'. Het zorgde voor ergernis bij de rechtbank, die het verhaal van Van Hout uiteindelijk terzijde schoof.

Holleeder voerde de 'Allesweter' tijdens het megaproces tegen hem opnieuw op, meerdere keren zelfs.

Officier van justitie Lars Stempher zei daarop: "Het zal u niet verbazen dat wij graag in gesprek zouden gaan met deze Allesweter, maar desgevraagd wil hij diens naam dan weer niet noemen."

(Tekst loopt door na de foto)

Rechtbanktekening van de eerste dag van het megaproces tegen Holleeder Beeld anp
Rechtbanktekening van de eerste dag van het megaproces tegen HolleederBeeld anp

Misdaadverslaggever Paul Vugts was aanwezig bij de strafzaak waar de 'Allesweter' voor het eerst ter sprake werd gebracht door Bas van Hout. In Het Parool publiceerde Vugts op 14 september 2007 onderstaand artikel over dat betoog:

Misdaadjournalist Bas van Hout getuigde in de strafzaak tegen Willem Holleeder - op verzoek van de laatste.

Hij is een geheel ander type journalist dan de meeste verslaggevers die hem aanhoorden op de tribune van de 'bunker'. Net als de grote jongens in de misdaad wordt ook Bas van Hout soms gek van al die verhalen die de media de wereld inslingeren over het milieu.

De recherche zegt dit, die getuige beweert dat, in dit strafdossier staat zus en die advocaat zegt weer zo. Voordat je het weet heb je allemaal wisselende lezingen.

Van Hout gaat anders te werk. Hij praat net zo lang met de criminelen tot zij hem hun hele waarheid uit de doeken hebben gedaan - en gaat pas dan over tot publicatie, of ziet daarvan af, wat vaker gebeurt.

Zo voerde hij naar eigen zeggen zeker honderd uur gesprekken met topcrimineel Sam Klepper en sprak hij incidenteel met diens compagnon Johnny Mieremet.

Hij praatte met zowat alle kopstukken uit de onderwereld, de laatste jaren ook met Willem Holleeder, en heeft nu een heel andere visie op de gangen van Holleeder dan justitie.

Van Hout werkte aan een boek, maar dat komt er nog even niet, nu de meeste hoofdpersonen dood zijn of in de cel zitten.

Op Holleeders verzoek ontvouwde hij zijn zienswijze in een soms curieus en geregeld geheimzinnig relaas, met rollen voor 'De Dissonant', 'De Allesweter' en de geheime krachten rond de criminele vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Cruciaal was De Allesweter, die Van Hout pakweg twee jaar geleden had verteld hoe het nou echt zat.

De topcrimineel, wiens naam Van Hout niet wilde noemen, had uitgelegd hoe Klepper en Mieremet Holleeder in hun greep hadden gehad, en hoe Holleeder alleen maar in hun buurt bleef om zijn 'lijfsbehoud' te verzekeren. Een vijand kun je maar beter dicht bij je hebben.

De Allesweter had Holleeder geïnstrueerd hoe hij zich moest gedragen. Ondertussen was sprake van 'dubbelspel', want zonder dat Klepper en Mieremet het wisten, werkte Holleeder tegelijkertijd voor De Allesweter, de 'captain of crime' en speelde hij informatie door.

Waar Holleeder neergezet wordt als de grote boeman die de hele onderwereld vrees inboezemde, had Van Hout een heel ander beeld.

Klepper sprak tegen Van Hout 'denigrerend' over Holleeder, die eerder een mietje was dan de zware jongen voor wie hij altijd weer werd aangezien. Een 'geweldsmijder', die beslist niet 'in hun klasse thuishoorde'.

"Wij zijn de NS en hebben allemaal treinen rijden, Holleeder is een wagonnetje," had Klepper gezegd. "We hebben hem nu aangekoppeld, maar kunnen hem zo weer loskoppelen."

Klepper en Mieremet gebruikten hun 'gelegenheidsvriend' als die handig was. Holleeder was nu eenmaal de vaste connectie met Endstra, bij wie het duo tientallen miljoenen had gestald. Hij moest hen helpen, opdat Mieremet en Klepper korte metten konden maken met andere schuldeisers van Endstra.

Holleeder in 2014 Beeld anp
Holleeder in 2014Beeld anp

Klepper bekende Van Hout in hun vele 'cryptische' gesprekken ook 'impliciet' dat hij in opdracht van Endstra xtc-handelaar Ronald van Essen door zijn hoofd had geschoten, omdat Van Essen zijn geld kwam opeisen.

Klepper zei ook achter de eerste, mislukte, moordaanslag op Holleeders compagnon Cor van Hout te zitten, in 1996.

Bas van Hout vertelde hoe de halve onderwereld als de dood was voor Endstra, omdat die, afgezien van Holleeder, nog 'een geweldige power' om zich heen had.

Toen hem werd gevraagd naar namen, weigerde Van Hout die te geven, omdat hij zich bij nader inzien op 'ruis' en 'roddels' baseerde. Hij wilde niemand zomaar belasten.

De rechtbank en de officieren van justitie werden het beu dat Van Hout telkens terugkrabbelde.

Rechtbankvoorzitter Rino Verpalen: "U heeft A gezegd, dan volgt automatisch B. Daar moet u niet voor weglopen."

Officier van justitie Koos Plooij: "U praat bijzonder vrijuit en zeer gedetailleerd over de twee doden Klepper en Mieremet en spreekt tamelijk vrijuit over wat u van Holleeder weet. Maar als wij vragen wie De Allesweter is, zodat we uw verhaal nog een beetje kunnen verifiëren, geeft u niet thuis. We weten dat Endstra één spreekbuis had, Holleeder. Nu introduceert u er nog enkele, om vervolgens te zwijgen als het te concreet wordt."

Hoewel rechtbank en justitie het erover eens waren dat Van Hout hun vragen moest beantwoorden, vonden ze het de moeite niet waard hem te gijzelen. De rechtbank besloot de passages over De Allesweter en de geheime geweldsmannen van Endstra niet mee te wegen.

Willem Holleeder, die tijdens het urenlange verhoor van Van Hout een bonte tekening had gedroedeld met allemaal autootjes, en die zich af en toe met een grap in de zaak had gemengd, was tevreden met de getuigenis van Van Hout.

"In grote lijnen klopt het wat hij zegt, al zijn er nog wel dingen die eigenlijk wat aangevuld moeten worden. Eerlijk gezegd ben ik al vergeten wat hij precies gezegd heeft, maar dat komt later wel."

John Mieremet Beeld anp
John MieremetBeeld anp

Meer over het proces tegen Holleeder

Ruim drie jaar na zijn aanhouding en na veertien inleidende zittingen is de rechtbank in Amsterdam maandag gestart met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder.

Volg het op de voet in ons dossier over het megaproces, of lees terug hoe de eerste dag verliep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden